Ninova Ceza Mahkemesi’nin Ezidi gence idam cezası kararı Şengal’i karıştırdı

Şengal’de 3 Ağustos 2017'de 25 yaşındaki Faris Newab Muhammed adlı Peşmerge'nin öldürülmesini ardından sürdürülen yargılamada Ezidi genç Halit (Xalid) Şemo, idam cezasına çarptırıldı. Karara başta Şengalliler olmak üzere Ezidilerden de tepkiler geldi

Ninova Ceza Mahemesinin Ezidi genç Xalid Şemo'ya idam cezası kararı Şengal'de protesto edildi / Fotoğraf: Twitter - @lalishduhok

Irak’taki Ninova Ceza Mahkemesi, 25 yaşındaki Faris Newab Muhammed adlı Peşmerge’yi öldürdüğü gerekçesiyle 21 yaşındaki Şengalli Halit (Xalid) Şemo’yu idam cezasına çarptırdı.

Söz konusu karara tepki gösteren Şengalli kalabalık bir grup aralıklarla gösteri düzenleyerek, kararın iptalini talep ediyor.

3 Ağustos 2017 yılında Şengal’in Sinune Nahiyesi Hanesor Yerleşkesi’nde Faris Newab Muhammed (25) adlı Peşmerge, açılan ateş sonucu yaşamını yitirirken, bir arkadaşı yaralanmıştı.

Olaya ilişkin Şengalli Şemo’nun (21) aralarında bulunduğu 3 şüpheli gözaltına alındı.

Ninova Ceza Mahkemesi tarafından haklarında yargı süreci başlatılan Şemo, 4 Şubat’ta idam cezasına çarptırıldı. 

Kararın hemen ardından Şengalliler başta olmak üzere çok sayıda Ezidi karara tepki gösterdi.

Kalabalık grup, bölgede aralıklarla yaptıkları gösterilerde mahkeme kararının iptal edilmesi çağrısında bulunarak, “Yanındayız Halit" ve “Halit'e özgürlük” sloganları atarak da Şemo’ya desteklerini dile getirdi.
 

Xalid Şemo.jpeg
Ninova Ceza Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılan Halit Şemo / Fotoğraf: Independent Türkçe


Independent Türkçe’ye konuşan Halit'in babası Şemo Keyrani (Qeyrani), cinayetin olduğu gün oğlunun Zaho’daki Kadiye Kampı’nda olduğunu savundu.

Şemo Keyrani, şunları söyledi:

Olay günü oğlumun kampta olduğunu çevremizdeki herkes gördü. Kamp sorumluları ve polisi de gördü. Mahkeme adaletsiz bir şekilde karar aldı. Oğlumuzun cinayete karıştığında dair hiçbir kanıt ve tanık yok. Saldırıda yaralı kurtulan kişi olaydan aylar sonra verdiği ifadesinde oğlumu hedef gösteriyor. Söz konusu ifade saldırın üzerinden en az 8 ay geçmesinden sonra veriliyor. Avukatlarımız ve bizim açımızdan da durum şüphelidir.


İlgili kurumunların kendilerine yardım etmesi çağrısında bulunan Keyrani, “Vicdan sahipleri böyle bir karar karşısında lütfen sessiz kalmasın. Mağdur durumdayız. Oğlumuzu bizden almalarına izin vermesinler”dedi.

Karar Bağdat Temyiz Mahkemesi’ne taşındı

Karara itiraz ederek, Bağdat’taki Temyiz Mahkemesi’ne taşıdıklarını kaydeden Keyrani, “5 Mart’ta Bağdat Temyiz Mahkemesi kararı görüşücek. Avukatlarımız yüzde 99 durumun lehimize olacağını belirtiyor. Umutluyuz. En azından bize ulaşan haberler bu yönden. Allah’tan umudumuzu yitirmedik” diye konuştu.
 

Şemo Qeyrani.jpeg
Halit Şemo'nun babası Şemo Keyrani / Fotoğraf: Independent Türkçe


“Arap IŞİD’lilere yönelik bu tür kararlar alınmadı”

Kurbanın ailesi ile defalarca görüştüklerini belirten Keyrani, “Onlar da acılı evlatlarını yitirdiler. Kolay değil. Onlarla yaptığımız görüşmelerde de adaletin yerini bulmasını istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Kararın siyasi olduğunu vurgulayan Şemo Keyrani, “Oğlum hakkında bu kararı verenler, kadın erkek fark etmeksizin onlarca Ezidi’yi öldüren, satan Arap IŞİD’lilere yönelik bu tür kararlar almadı. Ancak cinayeti oğlumun işlediği kesinleşmemesine rağmen, oğluma yönelik idam kararını reva görüyorlar. Mahkemenin aldığı bu kararı da en kısa uygulanacağını belirtiyorlar bu mu adalet anlayışları?” şeklinde konuştu.

“Lütfen sesimizi duyurun”

Faris Newab Muhammed’in babası Newab Muhammed ise oğlunun Peşmerge olduğunu hatırlatarak, “Oğlum IŞİD ile savaşta ön saflarda yer aldı. Öldürülmeden bir gün önce bir kuzenimle Şengal’e gitti. Akşam bize ‘Yarın tekrar Şengal’e gideceğim’ dedi. Bir ton soğan almıştı. Cinayet günü de bir yakınımızla Şengal’e tekrar gitti ve öğleden sonra da oğlumun saldırıya uğradığı haberini aldık” dedi.
 

Newab Muhammed.jpeg
Öldürülen Faris Newab Muhammed’in babası Newab Muhammed / Fotoğraf: Independent Türkçe


Oğlunun katilinin kim olduğunu bilmediğini kaydeden Newab Muhammed, sözlerine şunları ekledi:

Bizim talebimiz oğlumun gerçek katillerinin bulunmasıdır. Bu olay sanıldığı gibi büyütülmeyecek bir olay değil, suçun azmettiricisi dahil olaya 6 kişinin karıştığını biliyoruz. Hiç kimse bu kişileri gündeme bile getirmiyor. Lütfen sesimizi siz duyurun. Bu kişileri tanıyoruz, Hanesor, Sınune, Heyrderi ve Heyravdan bölgelerindenler. Katillerin yargılanmasını istiyoruz. Adaletin sağlanmasını istiyoruz. Ninova Mahkemesi’nin kararı Bağdat Temyiz Mahkemesi’ne taşındı. Biz de alınacak son kararı bekliyoruz. Adı geçen 6 kişinin de yargılanmasını istiyoruz. Şemo Keyrani, diğer zanlıları da ortaya çıkarsınlar biliyorlar durumu ama açıklamıyorlar. Bu kadar insanı toplayıp gösteri yapıyorlar o zaman diğer zanlıları da yargının önüne çıkarsınlar. O zaman asıl mesele ortaya çıkacaktır.


Saldırıdan yaralı kurtulan Faris Newab’ın akrabası olaya ilişkin polise verdiği ifadesinde, silahlı 4 kişinin önlerini keserek kendilerine ateş açtıklarını söyledi.
 

Xeyri Bozani.jpeg
Ezidi Daire Başkanı Hayri (Xeyri) Bozani / Fotoğraf: Independent Türkçe


Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi Daire Başkanı Hayri (Xeyri) Bozani ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Davanın yargı süreci sürüyor ve karar Bağdat yargısına taşındı. Kararın uygulanmaması için büyük çaba sarf ediliyor. Mevcut durumda girişimlerin sonucunu beklemekten başka çare yok” dedi.

3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD tarafından ele geçiren Şengal, 13 Kasım 2015 tarihinde ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri’nin havadan desteğiyle Peşmerge güçlerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı.

Özellikle Irak Kürdistan Bölgesi’nde 2017’de gerçekleşen bağımsızlık referandumu sonrası Irak ve Haşdi Şabi güçlerinin bölgede konuşlanmasıyla ciddi güvenlik boşluğu meydana geldi. 

Yaşanan güvenlik boşluğuyla birlikte, Şengal’de 2017 yılından beri 85 faili meçhul cinayet yaşandı.

 

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU