Kendi el dezenfektanınızı nasıl yaparsınız?

Mevcut dezenfektan tariflerinde bazı farklılıklar bulunsa da çoğu formülde ortak, püf noktalar yer alıyor

(Nicepik)

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) dahil herkes, koronavirüsten korunmak için ellerimizi sabunla yıkamamız ve yüzümüze dokunmamamız gerektiğinde hemfikir. Ancak, yolculuk esnasında ya da suya erişimin bulunmadığı durumda bu mümkün olmayabilir. Bu durumda en iyi alternatifse el dezenfektanı kullanmak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak halkın koronavirüs salgınıyla ilgili artan farkındalığı dezenfektanlara erişimin zorlaşmasına, ürünlerin hızla tükenmesine neden olabiliyor.

Yanınızda dezenfektan taşımak istiyorsanız ancak bulamıyorsanız, kendiniz üretebilirsiniz. Pek çok mecrada evde el dezanfektanı üretmenin formülleri yer alıyor. Ancak bu formüller de yer yer farklılaşabiliyor.

Öte yandan The Verge, söz konusu tariflerin ortaklaştığı püf noktaları şöyle sıraladı:

  • Etkili olması için dezenfektanın en az yüzde 60 oranında izopropil içermesi gerekiyor. Ancak ellerinizi korumanız için aloe vera jeliyle karışımınızı dengelemelisiniz. Çoğu kişiye göre karışımın üçte biri jel içermeli.
  • Dezenfektanın etkili olması için elleriniz tamamıyla kaplanmalı ve kurumaya bırakılmalı. Avuçlarınıza birkaç damla dezenfektan püskürtmeniz ve ardından ellerinizi silmeniz etkili olmasını engelleyecektir.
  • CDC’ye göre elleriniz çok kirli ve yağlıysa dezenfektan pek de işe yaramayacaktır.

Dezenfektan kullanmak önemli olsa da seçim şansınız olduğunda yapabileceğiniz en iyi şey ellerinizi yıkamak.

Peki ya telefonlar? Virüsün mobil cihazlar aracılığıyla yayılmasına yönelik çok fazla bilgi veya endişe yok. Siz de endişelenmeyin. Ancak CDC’ye göre telefonlar, gün içinde çok kez temas edilen nesneler. Bu nedenle telefonunuzu virüsü taşıyan biriyle paylaştığınızdan şüpheleniyorsanız, temizlemek için alkollü mendil kullanabilirsiniz.

The Verge

DAHA FAZLA HABER OKU