Körfez turuna çıkan Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı'nın gündemi: Hem ticaret hem insan hakları

Raab, "Körfez Birleşik Krallık'ın güvenliği için önemli, fakat aynı zamanda muazzam bir fırsat bölgesi" dedi

Raab'ın aralarında insan hakları ve ticaretin de olduğu meseleler hakkında görüşmelerde bulunması bekleniyor (Reuters)

Bu hafta Körfez'e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olan Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanı Dominic Raab Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlallerini ve Yemen'de kötüleşen insani durumu ele alacak. 

Raab, Riyad'da Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Ferhan ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yle görüştükten sonra ülkenin yeni hükümdarı Sultan Heysem bin Tarık'la bir araya gelmek için Umman'a gidecek.  

Dışişleri Bakanlığı, her iki ülkedeki görüşmelerin güvenlik ve ticaretin aralarında olduğu pek çok konuyu içereceğini açıkladı.

İran Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesi, petrol tankerlerinin ele geçirilmesi ve Suudi petrol tesislerine yapılan drone saldırılarının ardından bölgedeki durum hala son derece gergin. BK, İngiliz Özel Kuvvetleri'nin yıllık tatbikatlar yaptığı Umman ile güçlü savunma bağlarına sahip.

Londra aynı zamanda Brexit sonrası Körfez'le ticaret için baskı yapıyor ve BAE, Katar, Kuveyt ve Bahreyn'le birlikte Suudi Arabistan ve Umman'ı da içeren Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'ne de bir anlaşma teklif etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüsün yayılmasıyla ilgili krizin de ele alınması bekleniyor. Suudi Arabistan salgının patlak vermesinin ardından, İslam'ın en kutsal iki tapınağı olan Mekke ve Medine'yi yabancı gezginlere kapatırken, Umman virüs yüzünden hasta olanların ve ölenlerin arttığı İran vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı.

Britanya, Suudi Arabistan'ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve aktivistlerin hapsedilmesi gibi, insan hakları ihlallerini kınamıştı. Ancak insan hakları grupları, hükümeti Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra ticari anlaşmalar elde etmek için eleştirilerinin sesini kesmekle suçladı.

BK, Yemen konusunda BM Güvenlik Konseyi'ndeki kalıcı üyelerden üçü olan Fransa, İngiltere, ABD'ye belirli durumlarda liderlik rolü verilmesi anlamına gelen 'penholder' konumuna sahip. Yemen, 2020'de insani felaketle karşı karşıya kalması beklenen ülkelerin başında geliyor. Yardım kuruluşlarına göre; Suudi ve BAE destekli Yemen hükümetinin isyancı Husilerle uzun süredir devam ettirdiği çatışma 24 milyon kişinin, yani nüfusun yüzde 80'inin, bu yıl acil yardıma ihtiyacı olacağı anlamına geliyor.

Ziyaretinden önce konuşan Raab, son dönemde Husi şiddetinde görülen artışın ve muhtaçların insani yardıma erişiminin daha da güçleşmesinin ardından, siyasi çözüm için çaba göstermeye çalışacağını söyledi.

Sözlerine şöyle devam etti: "Körfez, BK'nin güvenliği için önemlidir, ancak aynı zamanda muazzam bir fırsat bölgesidir. Umman ve Suudi Arabistan, Birleşik Krallık'ın dünyaya öncülük ettiği sağlık, eğitim ve kültür gibi sektörlerde büyümek istiyor. Bu önemli bölgede ticaret, bölgesel güvenlik, iklim değişikliği ve insan hakları konularını ele almayı dört gözle bekliyorum."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU