​Irak’ta hükümet kurulmadan başbakanlık için yeni alternatifler masada: Söz dinleyen bir başbakan aranıyor

Kaynaklar, İran’a yakınlığıyla bilinen ve Allavi’nin en büyük destekçilerinden olan Fetih Koalisyonu’nun hâlihazırda ciddi bir şekilde Allavi’ye alternatif arayışına girdiğini bildirdi

26 Ekim 2019’da Bağdat’taki Cumhuriyet Köprüsü’nde toplanan gösterici kalabalıklar / Fotoğraf: AFP

Irak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi kabinesinin güvenoyu alma ihtimalinin giderek azaldığı bir dönemde, Şii partiler Allavi yerine mevcut siyasi elitlerin dışında bir alternatif arayışına başladı.

Irak Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin güvenoyu oturumunun düzenlenmesi için talep ettiği bakan adaylarının özgeçmişlerinin henüz Parlamento Başkanlığı’na teslim edilmemesi bugün gerçekleşmesi kararlaştırılan oturumun iptali veya ertelenmesine neden olabilir.

Belirsiz parlamento oturumu

Parlamento Başkanlığı daha önceki açıklamasında güvenoyu oturumu için tarih olarak 27 Şubat’ı yani bugünü ilan etmişti. Ancak bakanlara ait özgeçmişlerin henüz Başkanlığa teslim edilmediği biliniyor.

Ulusal Hikmet Hareketi Milletvekili Hasan Halati, dün basına yaptığı açıklamada, "Milletvekilleri, hükümet programı ve bakan adaylarına ait özgeçmişlerinin bir nüshasını teslim aldı" dedi. Halati, tarih vermeden, Hikmet Hareketi olarak güvenoyu oturumuna katılacaklarını belirtti.

Allavi, Sadr’ı memnun etmeye mi çalışıyor?

Independent Arabia’dan Muhammed Naci’ye konuşan kaynaklar, İran’a yakınlığıyla bilinen ve Allavi’nin en büyük destekçilerinden olan Fetih Koalisyonu’nun hâlihazırda ciddi bir şekilde Allavi’ye alternatif arayışına girdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Fetih’in, Allavi’nin güvenoyu alması halinde siyasi çıkarlarının tehlikeye gireceği duygusuna kapıldığını ve özellikle Allavi ile Cumhurbaşkanı Berhem Salih arasında yapılan şüpheli uzlaşıların bunu daha çok güçlendirdiğini kaydetti.

Kaynaklar, "Fetih Koalisyonu, Allavi’nin sadece Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın isteklerine yanıt vermekle ilgilendiği görüşünde" dedi.

Parlamento’nun ikinci büyük bloğu olan Fetih Koalisyonu’ndan, 24 Şubat Pazartesi günü yapılan açıklamada, ‘ulusal çoğunluğun desteğini almayan’ bir kabineye güvenoyu verilmeyeceği belirtildi. Bu da Fetih’in Allavi’ye destek verme pozisyonunda bir değişiklik yaptığını gösteriyor.

Fetih Koalisyonu Parlamento Grup Başkanı Muhammed Salim el-Gabban, yaptığı açıklamada, "Allavi’nin sunduğu hükümet programında erken seçimlerin düzenlenmesine ilişkin açık bir taahhüt bulunmuyor. Fetih, destek alma karşılığında bazı partilere bağımsız adı altında bakanlık verilmesi yoluyla yeni hükümette oluşturulan gizli kotaya karşıdır" dedi.

Gözlemciler, Gabban’ın ‘gizli kota’ ifadesini, Allavi’nin Sadr’ı memnun etme çabası olarak yorumladı.

Söz dinleyen bir başbakan

Aynı kaynaklar, Fetih Koalisyonu’nun bu siyasi atmosfer içinde ‘Allavi’nin alternatifleri’ başlığıyla yeni bir dosya açtığını ve bu kapsamda İran destekli tarafların çıkarlarını güvence altına alacak ‘söz dinleyen bir başbakan’ arayışına başladığını aktardı.

Kaynaklar, Fetih Koalisyonu içinde bu dosyaya bakan tarafın Kays el-Hazeli liderliğindeki Asaib Ehlil Hak grubu olduğunu ve hâlihazırda Allavi’ye alternatif olarak birkaç isim belirlediğini ifade etti.

Asaib Ehlil Hak, halk hareketine katılımların giderek azalmasından faydalanarak, güçlü tarafların çıkarlarını koruyacak bir başbakanın seçilmesini istiyor.

Sairun Allavi’yi destekliyor

Sadr’ın desteklediği Sairun Koalisyonu Milletvekili Selam eş-Şammari, Allavi kabinesinin geçmeme ihtimaline atıfta bulunarak, "Ülke yeni bir kriz kaldıramaz" ifadelerini kullandı.

Şammari, "Anayasal süre içerisinde kabinenin oylanmaması ülkeyi yeni bir krize sürükleyecek. Halkın ve dini mercinin (Ali es-Sistani) talebi olan erken seçimlerin düzenlenmesi için Allavi kabinesinin geçmesi yönünde Parlamento içinde uzlaşı var. Yeni hükümete muhalefet eden siyasi partiler, güven oluşturmak ve kamu menfaatini her türlü görüşün üzerinde tutmak için kota sisteminde ısrar etmeyi ve bakanlıklar için şart koşmayı bırakmalıdır" diye konuştu.

Kota sistemi, hükümet kabinesi ve devlet kadrolarında Şii, Kürt ve Sünni bileşenlere ayrılan payı ifade ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/97751 

DAHA FAZLA HABER OKU