Rusya'nın Kırım'ı ilhakının 6. yılı: “Baskı ve hukuksuzluk adasına çevrildi”

Tatarların ana vatanı Kırım, tarih boyunca Ruslar tarafından iki kez ilhak edildi

Fotoğraf: AA

Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ilhak etmesinin üzerinden altı yıl geçti.

Kırım Yarımadası tarih boyunca Rusya’nın stratejik hedefleri arasında yer alırken, bu bölgede yaşayan Kırım Tatarları da tarihin her döneminde Rusların baskılarına maruz kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kırım Tatarlarının vatanı tarih boyunca Ruslar tarafından iki defa ilhak edildi.

Her ilhaktan sonra yarımadada yaşayan Türk nüfusu bilinçli şekilde azaltıldı. Rus Çariçesi 2. Katerina, Sovyetler Birliği’nin lideri Josef Stalin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dönemlerinde yapılan baskılarla Kırım Tatarları sürgünlere ve zorunlu göçlere maruz kaldı.

Kırım Derneği Genel Merkezi’nce, Ankara Ulus meydanında basın açıklaması okunmuştu.

1f98d992ab18b73a0b14505ce0f4681c.jpg


“Türkiye Kırım’a Ses Ver” sloganıyla gerçekleşen programa, çok sayıda vatandaş gökbayraklarla katılarak tepkisini gösterdi.

Basın açıklamasını Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Üyesi Oya Deniz Çongar Şahin okudu.

Şahin açıklamasında şunları kaydetti:

 1994 Budapeşte memorandumu ile “Garantör Devlet” olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumakla yükümlü üç ülkeden biri olarak belirlenen Rusya her türlü hukuku hiçe sayarak 27 Şubat 2014 tarihinde Kırım’ı işgal etmiştir.
Üniformalarında herhangi bir devletin işaretinin taşımayan, kamuoyu tarafından “Yeşil Askerler” olarak tanınan işgalci güçler önce Rusya tarafından bizim askerlerimiz değildir diyerek inkâr edilmiş, işgal tamamlandıktan sonra da Rusya’ya ait kendi kuvvetleri olduğu kabul edilmiştir. Sadece bu tavır dahi nasıl yalan söylenebildiğinin en güzel ispatıdır.
Silahların gölgesinde yapılan referandum da aynı uygulamanın devamı ve parçasıdır. Hukukî olarak hiçbir karşılığı yoktur. Sadece ahlâksızların ve propagandistlerin kullandığı bir argümandır. Rusya bu argümana dayanarak işgal ve ilhakı meşrulaştırmaya çalışmaktadır.
Kırım’ın işgalinden bu güne kadar Kırım Tatarlarının bütün kazanımları birer birer ellerinden alınmış, Kırım bir baskı ve hukuksuzluk adasına çevrilmiştir.

 

Independent Türkçe, Qırım Haber Ajansı, AA

DAHA FAZLA HABER OKU