ABD seçimlerinin kritik dönemeci Süper Salı hakkında bilmeniz gerekenler: Nedir ve neden önemli?

Demokratların bugüne kadarki önseçim tercihlerinde farklı adaylar birinci geldi

3 Mart'ta 14 eyalette oy kullanılacak (Reuters)

ABD, kasım ayında yapılacak 2020 başkanlık seçimlerine hazırlanırken, geride kalan 4 önseçime dair sonuçlar Demokratların Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın karşısına kimi çıkaracağına dair henüz net bir tablo sunmadı. Şimdi de gözler Amerikan seçim tarihinde özel bir yeri olan Süper Salı’ya çevrildi.

Süper Salı ne zaman?

3 Mart günü. Iowa, New Hampshire, Nevada ve Güney Karolina’da yapılan önseçimlerin ardından ilk büyük seçim günü olacak. Cumhuriyetçiler de aynı gün adaylarına oy verecek. Ancak Başkan Trump’ın karşısında çetin bir rakip olmadığı için o gün dikkatler Demokratların kimi tercih edeceğine çevrilecek.

Hangi eyaletlerde oy verilecek ve kaç delege söz konusu?

ABD’de 14 eyalet ve bir bölge, toplamda bin 357 delege getirecek Süper Salı’da rekabete sahne olacak. Bu da adaylığı kazanmak için bin 991 delegenin gerekliliği göz önünde bulundurulduğunda önemli bir paya karşılık geliyor.

Kaliforniya’dan Maine’ye kadar ülke genelinde geniş bir yelpazeyi kapsayan Süper Salı seçimlerinde, Massachusetts, Texas, Oklahoma, Kolorado, Utah, Arkansas, Alabama, Minnesota, Kuzey Karolina, Virginia, Tennessee ve Vermont’ta aday tercihleri yapılacak. Amerikan Samoası’nda yaşayan Demokratlar da o gün oy verecek.

Süper Salı özellikle de bu yıl neden önemli?

Tarihler 3 Mart’a yaklaşırken, Demokrat cephede kimin adaylık ipini göğüsleyeceği belirsizliğini koruyor. Senatör Bernie Sanders Nevada’da önseçimlerde birinci geldi. Pete Buttigieg Iowa’da ilk sıraya yerleşirken New Hampshire’da ikinci oldu. Eski ABD Başkanı Joe Biden ise cumartesi günü Güney Karolina’da zafer elde ederek yarışta iddiasını korudu. Dolayısıyla Demokratların adayını belirleyecek delege sayısına büyük katkı yapabilecek Süper Salı bu isimlerden birinin şansını artırabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3 Şubat'ta Iowa'da yapılan tartışmalı önseçimleri Buttigieg, Sanders'ı kıl payı geçerek kazanmış, 11 Şubat'ta New Hamsphire ve 22 Şubat'ta yapılan Nevada önseçimleriniyse Sanders kazanmıştı. Yarışta iddiasını koruduğu görülen Biden da Güney Karolina’da yapılan önseçiminlerde oyların yüzde 51’ni almıştı.

ABD’de önseçim sürecinde iki tip seçim yapılıyor: Parti toplantıları (caucus) ve sandık başına gidilerek yapılan seçimler (primary). ABD'de hangi eyalette "primary" olarak adlandırılan sandık başı seçimlerinin, hangi eyalette parti toplantıları sonucunda hangi adayın ne kadar oy aldığının belirlendiği "caucus"un tercih edileceğini bu iki partinin yönetimleri belirliyor.

Bu süreçte çok sayıda ve önemli eyalette aynı gün önseçimlerin yapıldığı "Süper Salı"da (Super Tuesday) ortaya çıkan tablo özellikle Demokratlardaki manzarayı daha net gösterebilir.

 

 

Kritik eyaletlerden Michigan'da önseçimler 10 Mart, Florida ve Ohio'da 17 Mart'ta, New York ve Pensilvanya'daysa 28 Nisan'da gerçekleştirilecek.

Önseçim sürecinin ardından Demokrat Parti 13-16 Temmuz'da Milwaukee'de kendi başkan adayını resmen açıklayacak.

Cumhuriyetçilerin 3 Kasım seçimleri için resmi başkan adayı da 24-27 Ağustos tarihleri arasında Charlotte'de açıklanacak.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU