Putin'den İdlib diplomasisi: Önce Ruhani, sonra Macron'la görüştü

Görüşmelerde "İdlib bölgesinde hızla artan gerginlik başta olmak üzere Suriye’deki gelişmeler" ele alındı

Fotoğraf: AFP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile İdlib'deki duruma ilişkin telefon görüşmesi yaptı. 

Kremlin Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Putin'in Ruhani ile telefonda görüştüğü bildirildi.

Görüşmede, İdlib'deki durumun ele alındığı belirtilen açıklamada, "Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde teröristlerle mücadeleye ilişkin Astana Formatı kapsamında yapılan anlaşmaların uygulanması gerektiği konusunda ortak görüş aktarıldı" ifadelerine yer verildi.

Ruhani: İdlib'in şartları endişe vericidir

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre de Ruhani, İdlib'deki son gelişmeler ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuda yaptığı görüşmeye değinerek, "İdlib'in şartları endişe vericidir. Bölgede huzur, güvenlik ve teröristlerin kökünün kurutulması için Astana sürecindeki anlaşmalar süratle uygulanmalıdır" dedi.

Astana sürecinin devamı ve Türkiye-İran-Rusya üçlü zirvesine hazır olduklarını dile getiren Ruhani, "Suriye sorununun çözümü sadece siyasidir ve müzakere yoluyla çözüme kavuşabilir. İdlib'deki şartların ABD'nin müdahale etmesi için bahane oluşturmasına izin vermemeliyiz" görüşlerini paylaştı. 

Putin de Astana sürecindeki anlaşmaların Suriye'nin konusunun çözümünde etkili olduğunu ve İran'ın üçlü zirveyle ilgili açıklamalarını da olumlu karşıladığını belirterek, ihtilafların müzakere yoluyla bertaraf edilmesi temennisini dile getirdi.

Putin-Macron görüşmesi

Rus lider, Ruhani ile yaptığı görüşmenin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin'den yapılan çıklamada, görüşmeye ilişkin, "İdlib bölgesinde hızla artan gerginlik başta olmak üzere Suriye’deki gelişmeler ele alındı. Putin, Suriye’nin kuzeydoğusunda terörle mücadeleye ilişkin alınan tedbirler konusunda Macron’u bilgilendirdi" ifadelerine yer verildi.

Bölgedeki insani durumun da görüşmede değerlendirildiği aktarılarak, "Putin, Suriye krizinin çözümüne ilişkin ilgili tüm konuların, Türkiye ve Rusya arasında Moskova’da önümüzdeki günlerde yapılacak üst düzeyli zirvede detaylıca ele alınacağını ifade etti" açıklamasında bulunuldu.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU