Rus basınından Türkiye’ye somut çağrı: Tarafını belirle

Rusya basını Türkiye-Rusya ilişkilerindeki son durumu yorumluyor

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Suriye'nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri askeri unsurlarına dönük saldırının ardından Rus basını da Türkiye-Rusya ilişkilerindeki son duruma ilişkin gelişmelere geniş yer ayırıyor.

Ülkenin öne çıkan medya kuruluşlarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Kommersant: Ne barış ne savaş, Türkiye’nin başını bırakmalı

"Ne barış ne savaş, Türkiye’nin başını bırakmalı" başlığı ile yayımladığı haberinde Kommersant gazetesi şu ifadelere yer verdi:

Kiminle savaşıp kiminle dost olduğunu Ankara kendisi belirlemeli

Türkiye Savunma Bakanlığı açıklamasında saldırılara verilen karşılıklar sonucunda 300'ün üzerinde Suriye askeri etkisiz hale getirildiği bildirildi (üç hafta boyunca ise Suriye rejimi ordusunun yaklaşık iki bin askeri imha edilmiştir). Bu rakamları ‘aşırı abartılmış’ bulan Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türk tarafını ‘Yenilmekte olan teröristlerin moralini yükseltmekte’ suçladı.

Cuma günü Vladimir Putin de Rusya Güvenlik Kurulu’nun daimi üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov’un söylediğine göre, ‘Türk askerleri terör gruplarının bulundukları bölgelere saldırı operasyonlarının gerçekleştirildiği sırada trajik biçimde hayatlarını kaybetmişler’

Moskova ile Ankara arasındaki sağlanan ateşkesin ihlal edilerek İdlib’deki durumun Ocak ortalarında gerilmeye başladığını hatırlatalım. Suriye askeri güçleri silahlı bölgelere saldırılarını sürdürürken Türkiye orada bulunan Suriye muhalefetine silah yardımı yaparak bir kısmı Şam’ın kontrolünde bulunan İdlib bölgesinde bulunan gözlem noktalarında kendi pozisyonunu güçlendirmeye çalıştı.

Bu hafta Türkiye destekli muhalif güçler M-4 (Lazkiye-Halep) ve M-5 (Şam-Halep)  karayollarının kesiştiği noktada bulunan Sarakib kentini ele geçirince Suriye ordusu ve Rusya Askeri Hava Kuvvetleri karşı tedbir aldılar.

Söyle bana, senin müttefikin kim?

Suriye çatışmasına ilişkin NATO içinde de görüş birliği mevcut değildir.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda ‘Bu çatışmada Türkiye’yi en iyi biçimde desteklemenin yolunu arıyorlar’

Ankara’da ise Cumhurbaşkanları Putin ve Erdoğan’ın ikili görüşmesine ümit besliyorlar.

Fakat Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan’a değil, aksine Türk lider Moskova’ya gidecektir.


Rosbalt: Putin’in tırpanı Erdoğan’ın tasına dokundu

"Putin’in tırpanı Erdoğan’ın tasına dokundu" başlıklı haberinde Rosbalt gazetesi "Suriye’deki gerilim tüm hızıyla tırmanıyor. Yeni bir Rus-Türk savaşının fiilen başladığını artık söyleyebiliriz" ifadelerine yer verdi.

Rosbalt gazetesinde yer alan ifadeler ise şu şekilde: 

Putin’in tırpanı Erdoğan’ın tasına dokundu

Şubat ayı boyunca Türk mevkilerinin Esad ordusu tarafından ateşe tutulmasının kapsamı daha da genişledi. Türk askerlerinin cevap atışları Suriye hükümet güçlerinin daha fazla kayıp vermesine neden oldu.

Eskiden Erdoğan ile Putin arasındaki ikili temaslar sonrasında durum geçici de olsa, sakinleşiyorduysa, şimdiki buluşmalar dünyaya kimin daha barışsever olduğunu göstermek için propaganda amaçlı kullanılıyor.

Rusya Cumhurbaşkanı danışmanı Dmitriy Peskov diplomatik dille, Türkiye’nin, ‘Savaşçıların hareketlerini kontrol etmeyi, onları terörist eylemlerden uzak tutmayı ve Rus askeri üslerine karşı agresif davranmaya izin vermemeyi beceremediğini’ söyledi.

 
"Ne acıklı bir durum: Beceremedi"

Gordonua.com'da yayımlanan "Ne acıklı bir durum: Beceremedi" başlıklı haberde ise şu ifadelere yer verildi:

Ne demeli, şimdi savaşı böyle mi ilan ediyorlar?

Durumun sert biçimde kötüleşmesi münakaşada yeni bir aşamanın ortaya çıkmasının yanı sıra Türkiye ile (Suriye’deki muhalif güçleri destekliyor)  Rusya (Esad rejimine askeri destek veriyor) arasında doğrudan çatışmayı da gündeme getiriyor.

Batı’nın Türkiye’yi desteklemeye mecbur edebilecek hiç de az önemli olmayan faktörlerden Türkiye’nin, Suriyeli mültecileri kendi ülkelerinde tutmayacağını ilişkin yapılan açıklamadır...

BM raporuna göre Aralık 2019’dan beri yaklaşık 1 milyon mülteci İdlib bölgesini terk ederek Türkiye-Suriye sınırına yakın bölgeye yerleşmiştir.


"NATO-Rusya Federasyonu ilişkileri daha da gerilmekte"

NEWSru.com'da yayımlanan haberde ise NATO-Rusya ilişkilerine değinilerek şu ifadelere yer verildi:

NATO-Rusya Federasyonu ilişkileri daha da gerilmekte

Bugüne kadar Washington, Suriye’deki Rusya-Türkiye ittifakını sekteye uğratamamıştır, bunun sonucu 'Astana formatı' olmuştur.

Aralarındaki görüş ayrılıklarına rağmen Ankara ve Moskova sadece Suriye meselelerinde değil, Libya konusu da dahil olmakla bir dizi bölgesel sorunlarda da anlaşma zemini bulmuşlar.

Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Putin herkesten daha ziyade temasta olmuşlar. Şubat başında İdlib krizinin derinleşmesinden bu yana Ankara defalarca Putin ile Erdoğan’ın bir araya gelme gereğini hatırlatmıştır.

 

 

Independent Türkçe 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU