Eski NATO komutanı: İttifak ile Rusya çatışması imkansız değil

Türkiye’nin NATO’dan yardım talebini değerlendiren ABD’li eski NATO Müttefik Kuvvetleri Komutanı James Stavridis, İttifak ile Rusya’nın çatışmasının kötü sonuçları olacağını ancak incelikli müdahalelerin yapılmaması halinde imkansız olmadığını savundu

James Stavridis / Fotoğraf: Wikipedia

İdlib’de TSK’nın üstlendiği bir noktayı hedef alan ve 36 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan hava saldırısının ardından Türkiye, NATO’dan destek istemişti.

Diken de yer alan habere göre ABD’li eski NATO Müttefik Kuvvetleri komutanı James Stavridis, Türkiye’nin talebini ve İdlib’deki gerginliği değerlendirdi.

NATO’da görev aldığı dönemde Rus ve Türk birliklerle savunma sistemlerinin dahil olduğu bazı olaylar yaşandığını ifade eden Stavridis, “Nihayetinden bunu Türkiye’nin güneyine Patriot hava savunma sistemi konuşlandırarak bağladık” dedi.

ABD’li general, bunun Suriye hükümet güçleriyle, onun Rus müttefiklerinin NATO’yla doğrudan bir çatışma yaşanmaması için Suriye’nin başka bölgelerine odaklanmalarına neden olduğunu belirtti.

patroit.jpg
ABD'li komutan Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun Türkiye'de Patroit gönderebileceğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

“NATO, çatışmayı önleyici destekler sağlayabilir”

Türkiye’nin NATO’dan Patriot talep ettiğini hatırlatan Stavridis, NATO’nun bu aşamada ‘çatışmayı önleyici’ birtakım destekler sağlayabileceğini bunun da Türk güçlerine Rus birliklerinin hareketleri ve niyetlerine dair yüksek istihbarat bilgisi sağlamak şeklinde olabileceğini söyledi.

“Saldırmalarının sonuçları olacağı Moskova’ya bildirilmeli”

Stavridis, bu yöndeki hamleler içinde en önemlisinin ise Türk birliklerine yönelik askeri operasyonların sürdürülmesi halinde bunun sonuçlarının olacağının Moskova’ya derhal bildirilmesi olduğunu ifade etti.

NATO anlaşmaları kapsamında Türkiye’ye daha fazla askeri destek verebileceğini ve Patriot hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye konuşlandırılabileceğini belirten Stavridis, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde öngördüğü ‘uçuşa yasak bölge’nin halen tartışmaya değer olduğunu kaydetti.

Stavridis son olarak NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma yaşanmasının herkes için çok kötü sonuçları olacağını ancak incelikli müdahalelerin yapılmaması halinde bunun imkansız bir sonuç olmadığını da ekledi.

 

Independent Türkçe / Diken

DAHA FAZLA HABER OKU