Erdoğan'dan İdlib ile ilgili telefon diplomasisi

Erdoğan, birçok ülkenin lideriyle telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angele Merkel ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile telefonda görüştü.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Trump ile görüşmede ikili meselelerin yanı sıra İdlib'de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere, bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kahraman Türk askerlerini hedef alan alçakça saldırının faillerine gereken karşılığın verildiğini hatırlatarak, Türkiye'nin İdlib'de Soçi Muhtırası ile belirlenen alanın rejim unsurlarından temizlenmesi hususunda kararlılığını yeniden teyit etti.

İki lider, İdlib bölgesinde yaşanan büyük insanlık dramının önüne geçilmesi için ilave adımların vakit kaybetmeden atılması hususunda mutabık kaldı.

ABD kınadı

Beyaz Saray, Trump’ın Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde İdlib’de Türk askerine yönelik saldırıyı kınadığını bildirdi.

Merkel'le görüşme

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Angela Merkel'in Türk birliklerine düzenlenen saldırıları kınadığını ve Suriye rejimi ile destekçilerinin saldırılarına son vermesi çağrısında bulunduğunu belirtti.

Seibert, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Merkel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün telefonda İdlib'deki güncel durumu ele aldıklarını belirtti.

Angela Merkel'in, İdlib ve çevresinde hayatını kaybeden askerlerden dolayı taziyede bulunduğunu ifade eden Steffen Seibert, "Şansölye Merkel, Türk birliklerine yönelik acımasız saldırıyı kınadı ve Suriye rejimi ile destekçilerinin saldırılara son vermesi çağrısında bulundu" ifadesini kullandı.

Seibert, iki liderin, ateşkes konusunda yeni bir anlaşmanın acil olarak sağlanmasının gerekli olduğu ve bunun için mümkün olan en kısa zamanda siyasi görüşmelerin başlatılması hususunda hemfikir olduğunu aktardı.

Steffen Seibert ayrıca, Merkel'in İdlib'de yerlerinden edilenlere insani destek konusunda Alman hükümetinin dayanışmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taahhüt ettiğini de kaydetti.

Orban ile Suriye konuşuldu

Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile de telefonda görüştü. 

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Orban görüşmesinde, İdlib'deki gelişmeler, Suriye meselesi ve diğer bölgesel konular ile ikili ilişkiler ele alındı. AB

AB Komisyonu Başkanı ile temas

Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile İdlib ve Suriye'de rejimin gerçekleştirdiği saldırılar ile sebep olduğu insani krizi görüştü.

Borisov ile görüştü

Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile telefonda görüştü. 

Erdoğan ile Borisov'un görüşmesinde, İdlib başta olmak üzere Suriye’deki son gelişmelerin bölgeye muhtemel etkileri ve iş birliği yapılabilecek adımlar ele alındı. 

İdlib’de 33 şehit

Dün akşam saatlerinde Suriye’nin İdlib kentine bağlı Bilyun kasabasında Türk askerlerine yönelik hava saldırısı gerçekleştirildi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Esad güçlerinin saldırısında 33 Türk askerinin şehit olduğunu açıkladı.

Olayın ardından Türkiye ve dünyadan peş peşe açıklamalar geldi. Ankara, saldırıya misliyle karşılık verildiğini açıklarken, geniş çaplı operasyon sinyali verdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU