Kitaptaki KDV indirimi neden rafa yansımadı, yasanın detayında ne var?

Yeni uygulamayla artık kitaplardan katma değer vergisi alınmayacağına dair haberler gündeme gelse de bu durum gerçeği tam olarak yansıtmıyor. İnternet sitelerinden ya da kitapçılardan yapılan satışlarda KDV alınmaya devam ediyor

Kitapta KDV indirimi yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılardan yapılan doğrudan alımlarda geçerli.

Sertifikalı yayıncılara KDV desteği

Kitapta KDV’nin kaldırıldığı yönündeki haberlerin dayanağı, 7161 sayılı Kanunun 17'nci maddesi ile 3065 sayılı KDV Kanununun istisnaları düzenleyen 13'üncü maddesine iki hafta önce eklenen (n) bendi. 

Ancak bu maddeden anlaşılacağı üzere KDV indirimi sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncıları kapsıyor. Bir diğer deyişle, 7161 sayılı kanunla 1 Şubat’tan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yayıncılık sertifikası almış olan yayıncıların kitap ve dergi gibi kısa süreli yayınlarının satışları KDV’den muaf tutuluyor. Diğer toptan ve perakende satıcılar KDV indirimi kapsamına alınmıyor.

İlgili düzenleme öncesinde ise kitapta yüzde 8, kısa süreli yayınlarda ise yüzde 1 KDV uygulanıyordu.

Yayınevinde yüzde 0, kitapçıda yüzde 8

Bu durumda tüketici iki seçenekle karşı karşıya kalıyor. Kitabı yayınevinden direkt alırsa KDV uygulanmıyor ve indirimli fiyat üzerinden satın alım gerçekleşiyor. Ancak perakende satış noktalarından (kitapçılardan) yapılan alımlarda indirim geçersiz. Bir diğer deyişle okur, kitapçıdan satın alım yaptığında KDV ödemeye devam ediyor ve karar nihai tüketiciye yansımıyor. İnternet üzerinden aldığınız kitaplarda da KDV indiriminden faydalanılmıyor.


"Yeni KDV uygulaması sektörü durma noktasına getirdi"

Yayıncının KDV yükünün azalmasının okuyucuya indirim olarak yansıyacağı söylense de bu indirim belli yayınevlerini kapsıyor.  

Independent Türkçe'ye açıklama yapan Kırmızı Kedi Yayınevi'nin sahibi ve yöneticisi Haluk Hepkon, fiyatlandırma konusunda yayınevlerinin de kafa karışıklığı yaşadığını söylüyor. KDV indirimi uygulamasının tüm sektöre yayılması gerektiğinin altını çizen Hepkon, sektörün durma noktasına geldiğini belirtiyor.

"Kitaptaki yeni KDV uygulaması sektörün tamamen durmasına sebep oldu. 5 gündür yayıncılar hem kataloglarındaki kitapları hem de yeni yayınladıkları kitapları okura ulaştıramıyor. Çıkan haberler kitapta okuyucuya indirim getirdiği izlenimi yarattı. Fakat perakende noktalarında KDV uygulaması devam ettiği için okuyucu açısından şu an değişen bir şey yok. Sektörde fiyat karmaşası oluştu. Yayıncılar, dağıtım firmaları, internet satış siteleri ve kitabevleri hangi fiyattan fatura keseceğini bilemiyor.

 

Haluk Hepkon, uygulama nedeniyle üreticiler ile perakende satış noktaları arasında haksız rekabet yaşanacağını savunuyor.

Bu uygulama aynı zamanda üretici ile satış noktaları arasında da haksız rekabete sebep olacak. Yasada yapılacak güncelleme ve hazırlanacak yönetmelik ile sıfır KDV uygulaması tüm sektör bileşenlerine uygulandığında kitap fiyatları düşme eğilimine girecek. Yayıncılık sektörü canlanacak ve daha fazla yayın yapılmaya başlanacaktır." 

 

 

 

 

Türkiye Yayıncılar Birliği: KDV'nin kaldırıldığı haberleri gerçeği yansıtmıyor

Türkiye Yayıncılar Birliği de geçtiğimiz gün yazılı açıklama yaparak yalnızca bakanlık sertifikalı yayıncıların bu indirimden faydalanacağını belirterek indirimin tüm sektörü kapsamayacağını vurgulamıştı.

 

Kitapta KDV indiriminin yapılacağına dair açıklama geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yankı bulmuş, bu indirim sanki internetten ya da kitapçılardan yapılacak alımlarda da tüketiciye yansıyacak sanılmıştı. Hatta Prof. Dr. Burhan Kuzu ve Mahfi Eğilmez'in de aralarında bulunduğu isimler kitaptaki KDV'nin tamamen kaldırıldığına yönelik paylaşımda bulunmuş ancak uygulamanın farklı olduğu anlaşılmıştı.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU