Bilim insanları 2017'de keşfedilen bir gezegenin dünya dışı yaşama ev sahipliği yapabileceğini keşfetti

Çalışmaya göre Dünya'dan büyük ancak Neptün'den küçük gezegenler yaşama elverişli olabilir

(NASA)

Bilim insanlarının yaşama elverişli olabileceğini tespit ettikleri, Dünya'nın iki katından daha büyük gezegen, başka gezegenlerdeki yaşam arayışı için yeni olasılıklara kapı açıyor.

Yeni keşif, K2-18b ötegezegeni gibi Dünya'dan büyük ancak Neptün'den küçük gezegenlerde uzaylı yaşamın gelişebileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar bu uzak gezegenin kütle, yarıçap ve atmosfer verilerini inceledi ve hidrojen bakımından zengin atmosferin altındaki yüzeyde yaşama elverişli koşullarda sıvı su bulunabileceğini keşfetmek için modeller kullandı.

124 ışık yılı uzaktaki K2-18b, ötegezegenler ölçeğinde Dünyamıza görece yakın konumda yer alıyor. Gezegen ayrıca Dünyamıza nispeten benziyor: Yarıçapı 2,6 kat büyük ve kütlesi de 8,6 kat fazla.

K2-18b olarak bilinen gezegen zaten belli bir üne kavuşmuştu. Gezegen 2017'de keşfedildiğinde, orada nasıl koşullar bulunabileceğine dair çılgın spekülasyonlara yol açmıştı. Geçen yıl sonlarındaysa daha fazla heyecan yarattı çünkü atmosferinde su buharı bulunan potansiyel olarak ilk yaşanabilir gezegen oldu.

Bu yeni araştırmadaysa atmosferin altındaki koşulların nasıl olabileceğine ilk kez göz atıldı. Araştırma, bilim insanlarının tam da umduğu gibi bu gezegenlerin yaşama elverişli olabileceğini öne sürüyor.

Araştırmanın lideri ve Cambridge Astronomi Enstitüsü mensubu Dr. Nikku Madhusudhan, "Su buharı bir dizi ötegezegenin atmosferinde tespit edilmişti. Ancak, gezegen yaşama elverişli bölgede yer alsa bile yüzey koşullarının da yaşama mutlaka elverişli olması gerekmez" dedi ve ekledi:

Yaşanabilirlik olasılığını belirlemek için özellikle de atmosferin altında sıvı su bulunup bulunmadığı hususunda, gezegenin iç ve atmosfer koşullarının bütüncül biçimde kavranmasını sağlamak önemli.

K2-18b'nin boyutu sebebiyle bazıları bu gezegenin Dünya'nın büyük bir versiyonundan ziyade, Neptün'ün küçük bir versiyonu olduğunu iddia ediyor.

Bilim insanlarına göre kaya ve demirden iç çekirdeği olan mini-Neptünlerin yüksek basınçlı su tabakasını kaplayan önemli bir hidrojen örtüsüne sahip olduğu düşünülüyor.

Bu örtü çok kalınsa aşırı sıcaklara sebebiyet veriyor ve altındaki su tabakasının yüzeyindeki basınç, hayatı destekleyemeyecek kadar yüksek oluyor.

The Astrophysical Journal Letters isimli bilimsel yayında yayımlanan çalışmaya göre, K2-18b'nin büyüklüğüne karşın hidrojen örtüsünün kesinlikle kalın olduğu söylenemiyor. Ayrıca su tabakası yaşamı destekler nitelikte olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Astronomlar, atmosferin hidrojen bakımından zengin ve önemli miktarda su buharına sahip olduğunu teyit etmek için mevcut gözlemlerden yararlandı.

Ayrıca metan ve amonyak gibi diğer kimyasal seviyelerinin beklenenden düşük olduğu tespit edildi.

Ancak bu seviyelerin biyolojik süreçlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını zaman gösterecek.

Araştırmacılar, veriler uyarınca,  hidrojen örtüsünün maksimum kalınlığının gezegenin kütlesinin yüzde 6'sı olduğunu belirtiyor.

Asgari hidrojen miktarıysa, Dünya atmosferinin kütle fraksiyonuna benzer biçimde milyonda bir civarında kalıyor.

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU