McDonald's'da kadınlar tuvaletini kullanan trans kadın öldürüldü

Bir aktivist "Transfobi ve kadın düşmanlığının zehirli karışımı transseksüelleri şiddet görme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor" diye konuştu

İnsan Hakları Kampanyası'nın (HRC) verilerine göre 2019'da ABD'de 26 trans birey öldürüldü. Bunların çoğu siyahi translardan oluşuyordu. Kurum 2020'de de ABD'deki iki trans cinayetini kayda geçirdi (Reuters)

Porto Riko'da bir trans kadın, bir kişinin McDonald's'daki kadınlar tuvaletini kullandığını polise ihbar etmesinden saatler sonra vurularak öldürüldü.

Neulisa Luciano Ruiz pazartesi sabahı Porto Riko'nun kuzey kıyısındaki Toa Baja'da öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis sosyal medyaya yüklenen ve cinayetin kurbanı olduğu düşünülen kişinin en az iki erkeğin alay ve tehdidine maruz kaldığı, hemen ardından da silah sesinin duyulduğu görüntülerin cinayet anına ait olup olmadığını soruşturuyor.

Görüntülerde bir kişinin trans kadını yanlış cinsiyetlendirdiği ve “Şimdi gidip onu vuracağımdan emin olabilirsin" dediği duyuluyor.

 Alexa adıyla bilinen Ruiz'in ölümünü üzüntüyle karşılandı. “#SeLlamabaAlexa” ve “Onun adı Alexa'ydı” etiketleri Twitter'da görünürlük kazandı.

Porto Riko'nun başkenti San Juan'da yaşayan LGBT+ aktivisti Pedro Julio Serrano, yetkililere cinayetin bir nefret suçu olarak soruşturulması çağrısında bulundu ve Ruiz'i yanlış cinsiyetlendirdiği için basını eleştirdi.

Serrano internet sitesindeki açıklamada Alexa'nın öldürülmeden önce “takip edildiğini” ve görüntülerin cinayetin ardında "tahammülsüzlük yatan bir nefret suçu olduğunu” kanıtladığını söyledi.

Serrano tuvalete giren transseksüeller etrafında bir histeri oluşturduğunu söylediği muhafazakar grupları da eleştirdi. 
 


Sözlerine "Sadece tuvalete girmek gibi basit bir gerçek nedeniyle trans bireylerin yargılandığı ve zulüm gördüğü bir zihniyeti teşvik eden köktendinci grupların nefret söylemlerini kınamalıyız" diye devam etti. 

San Juan'ın 2017'deki ölümcül Maria Kasırgası'ndan sonra Donald Trump'la kamuoyu önünde ağız dalaşına giren Belediye Başkanı Carmen Yulin Cruz da Ruiz'in ölümüne dikkat çekti.

Porto Riko vali adayı Yulin Cruz, “Pedro Julio'nun ve trans vatandaşlarımızın hayatının diğer yurttaşlarla aynı değerde olduğunu anlayanların acısını hissedebilirsiniz” ifadelerini kullandığı bir tweet attı.
 


ABD'deki en büyük LGBT+ hakları grubu İnsan Hakları Kampanyası'nın transseksüel adalet girişimi için toplumsal katılım direktörü Tori Cooper da Ruiz'in ölümünü kınadı.

Cooper “Bu, son derece titizlik ve dikkatle soruşturulması gereken korkunç bir suç. Adı Neulisa Luciano Ruiz olarak açıklanan kurban bir insandı, toplumun bir üyesiydi, bir dosttu ve bir ailenin parçasıydı.

Hayalleri, umutları, hobileri vardı ve hayatının çalınmasını hak etmemişti. İnsan Hakları Kampanyası, Ruiz'in evsizliği deneyimlediğini öğrendi. Bu transfobi ve kadın düşmanlığının zehirli karışımının transseksüel topluluğunu aşırı şiddet riski altına soktuğu farklı yolları bir kez daha vurguluyor” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU