Küresel borsalar dün 3.6 trilyon dolar kayıp yaşadı, Türkiye'de dolar güne 6.16 lira seviyesinden başladı

Koronavirüs ile ilgili salgın endişelerinin artması küresel piyasaları olumsuz etkiledi, dolar dünyada en çok işlem gören 6 yerel para biriminin karşısında yüzde 0.20 yükseliş gösterdi

Fotoğraf: Pixabay

Yeni tip koronavirüs Kovid-19 ile ilgili salgın endişelerinin artması, dün küresel borsalara da yansıdı. 

Öyle ki; 3.6 trilyon dolardan fazla kayıp meydana geldi.

Çin küresel tedarik zincirini olumsuz etkileyen koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için bazı yöntemler devreye alsa da yeni vakaların başka ülkelerde ortaya çıkmaya devam edişi piyasaları olumsuz etkiliyor.

Salgının Çin ana karası haricinde 48 ülkeye yayıldığı biliniyor.

Virüs ile ilgili endişeler ve salgının yayılma seviyesinin artışı ile birlikte koronavirüsün haftalık ticari etkisine dönük 26 milyar dolarlık bir ticaret şoku bekleniyor.

Yaklaşık 100 yıldan bu yana dünya çapındaki 40 milyonu aşkın şirketin finansal durumunu takip eden Fransız-Alman ortaklık yapısına sahip sigorta şirketi Euler Hermes şirketinin hazırladığı rapor, Çin'de kapanan tesisler sonrası üretim ve ticaretin sekteye uğradığı ve ülkeye yapılan mal ve hizmet ihracatında haftalık 26 milyar dolara yakın kayıp yaşanabileceği belirtiliyor.

Raporda, haftada 18 milyar dolara ulaşması tahmin edilen mal ticaretine yönelik kayıplardan en çok etkilenecek ülkeler; Hong Kong, Güney Kore, Japonya, Almanya ve ABD olarak göze çarpıyor.

Türkiye'de piyasaların durumu

Kovid-19'un etkisi Türkiye'deki piyasalara da olumsuz etikisi devam ediyor görünüyor.

Piyasa, güne 19 milyar 684,7 milyon lira eksi rezervle başladı.

Bankaların serbest depo hesabı ise 20 milyar 476 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dolar/TL güne 6.15 seviyesinin üstünde başladı.

Dolar kuru dün en yüksek 6.1680 TL seviyesine yükseldi.

Dolar fiyatları, bugün saat 10.51 itibarıyla 6.1638 TL seviyesinde hareket ederken; Euro fiyatları aynı dakikalarda 6.7328 TL seviyesinde bulunuyor.

Sterlin de şu dakikalarda 7.9691 TL seviyesinde işlem görüyor.

Altının gram fiyatı ise güne yükselişle başlamasının ardından 326 liradan kendisine alıcı buluyor.

Dolar/TL koronavirüsün küresel ekonomik aktiviteye etkisinin artabileceğine yönelik endişelerle hafta başında yaşadığı sert yükseliş sonrası Mayıs 2019’dan beri en yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor.

Dün altının ons fiyatı ve dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan gram altın, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 324,3 liradan tamamladı.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde gerilim kaynağı olan Halkbank’ın ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmek ile yargılandığı dava süreci de piyasalarda takip ediliyor.

Aynı dakikalarda Kapalıçarşı’da çeyrek altın 530 lira, cumhuriyet altını da 2.171 liradan satılıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU