Saldırıya uğrayan camideki yanmış Kur'an sayfalarını Hindular ve Müslümanlar birlikte topladı

Yeni Delhi polisi cami yangınına dair görüntülerin sahte olduğunu savunurken, olayla ilgili yapılan video analizleriyse aksini söylüyor

Tartışmalı Vatandaşlık Yasası sonrası gerilimin sürdüğü Hindistan’da Müslümanlarla Hindular arasındaki çatışma sırasında bir caminin saldırıya uğradığına dair görüntüler olay yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Delhi polisi, “caminin yakıp yıkıldığına” dair bir vakanın olmadığını ve görüntülerin sahte olduğunu iddia etti.

Emniyet yetkililerinden yapılan açıklamada, “Ashok Vihar bölgesinde bir caminin zarar gördüğüne dair birtakım yanlış bilgi ve haberler dolaşıyor. Bu bölgede böylesi bir hadisenin gerçekleşmediğini açıklığa kavuşturuyoruz. Lütfen yanlış bilgi yaymayınız” ifadeleri kullanıldı.

Ardından haber sitesi Times Now, #DelhiFightHate (Delhi nefretle mücadele ediyor) etiketiyle yaptığı Twitter paylaşımında Yeni Delhi polisinin “cami saldırısına” dair görüntülerin sahte olduğunu savunduğu açıklamasına yer verdi.

 

 

The Wire’dan Naomi Barton ise ilkin Ashok Vihar’da olduğu belirtilen söz konusu caminin Ashok Nagar’da olduğunu aktardı.  

Barton, Twitter paylaşımında “Şunu açıklığa kavuşturalım: Ashok Nagar’da -Vihar değil- cami minaresinin tepesine asılan bayrağa bizzat şahit oldum. Cami yakıldı, hemen altındaki ayakkabı dükkanı gözlerimin önünde yağmalandı” ifadelerini kullandı.

 

 

Barton haberlerin doğruluğunu araştıran Alt News’e yaptığı açıklamadaysa, caminin adının Badi Mescidi olduğunu, fotoğrafları da kendisine eşlik eden gazeteci Avichal Dubey’in çektiğini söyledi.

Alt News sitesi de saldırıya geçen çetenin cami minaresine çıkıp kendi bayraklarını asmasını gösteren daha yüksek çözünürlüklü bir video kaydı paylaştı. YouTube’da bir kullanıcı da olay yerini farklı açıdan ortaya koyan bir video yükledi.

 

 

Hindistan’da yayın yapan National Herald ise fotoğraf üzerinde yapılan incelemeye göre görüntünün 25 Şubat 15:57 sıralarında çekildiğini belirtti.

Saldırı planlı iddiası: Camiyi yakanlar bölge dışından mı geldi?

Öte yandan yaşananları yaptığı paylaşımla duyurmasının ardından Twitter’da en çok konuşulanlar listesine giren ve bazı çevrelerce hedef gösterilip Yeni Delhi polisine şikayet edilen gazeteci Rana Ayyub, videonun gerçek olduğunu teyit ettiğini kaydetti.

Twitter profiline göre Washington Post, Time, New York Times, Guardian ve Foreign Policy gibi tanınmış kuruluşlar için yazdığı görülen Ayyub, “Yeni Delhi polisindeki kaynaklar, isyancıların bölge sakini olmadığını düşünüyor. Pek çoğu komşu eyaletlerden getirildi. Müslümanlara yönelik saldırı ve ayaklanmanın önceden planlanmış olduğuna dair işaretler var” dedi.

 

 

Ayyup ayrıca, Kamran adlı bir kullanıcının görüntüler eşliğinde yazdığı ve “Hindular ve Müslümanlar dün Yeni Delhi’deki Ashok Nagar’da yağmalanan caminin dışında yanmış Kur’an sayfalarını topluyor” mesajını paylaştı.

Öte yandan Hindistan Komünist Partisi (Marksist) yaptığı kitlesel açıklamayla, başkentte Müslümanları hedef alan saldırıları kınarken, polisin yeterli önlem almamasını da eleştirdi. 

Hindistan’ın başkentinde Vatandaşlık Yasası destekçileriyle karşıtları arasında yaşanan son şiddet olaylarında biri polis olmak üzere en az 23 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Ülkede Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan yasa, aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bıraktığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

 

Independent Türkçe, National Herald, The Wire

DAHA FAZLA HABER OKU