Brezilya ortalık yerde işemeye savaş açtı: Para cezası verilecek

Geçen 10 yılda taşınabilir tuvaletlerin sayısı 9 binden 34 bine çıkarıldı

Yetkiliker cezanın getirilmesiyle davranışların değiştiğini aktarıyor (Washington Post/Evgeny Makarov)

Brezilya’da düzenlenen dünyaca ünlü Rio Karnavalı’nda ortalık yerde işeyenlere para cezası verilecek. Cezai işlemleri gerçekleştirmesi için Rio de Janeiro Belediyesi bir ekibi görevlendirdi. Washington Post’un haberine göre son 10 yılda taşınabilir tuvalet sayısı 9 binden 34 bine çıkarıldı. 

Kutlama veya karnavallarda yoğun alkol tüketimiyle kamusal tuvaletlerin çokça kullanıldığı Brezilya’nın en büyük şehirlerinde uygunsuz davranışta bulunan kişilere ceza kesmek için görevlendirilenlerin ve taşınabilir tuvaletlerin sayısı artırılacak. Öte yandan sıkı kurallar getirilecek. 

Washington Post’un haberine göre bu yıl 21 Şubat’ta başlayan Rio Karnavalı’nın düzenlendiği zaman aralıklarındaysa milyonlarca insanın sokakları doldurması nedeniyle durumun vahim hale geldiği aktarıldı. Özellikle yılın bu döneminde yurtdışından gelen pek çok kişinin de karnavala katılımıyla ulusal tuvalet probleminin, uluslararası bir nitelik kazandığı belirtildi. 

Geçen yıl karnavalın sonuna yaklaşıldığında Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolosonaro’nun kutlamalar sırasında birbirinin üzerine işeyen iki adamın göründüğü videoyu Twitter hesabından paylaşması “çiş banyosu” ifadesinin akım haline gelmesine neden olmuştu. 2016’da düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında Amerikalı yüzücü Ryan Lochte, ekibinin benzin istasyonuna işemesi nedeniyle kendini bir dizi açmazın içinde bulmuştu. 

 

reuters.jpg
Festivaller nedeniyle sokakta işeme alışkanlığının karnaval döneminde arttığı aktarılıyor (Reuters)

 

Konuya dair atılan adımların denetiminden sorumlu yetkili Renato Rodriguez, “İnsanlar artık nasıl doğru biçimde hareket edeceklerini öğreniyor. Yerleşik kültür değişiyor ve durum artık çok daha iyi" ifadelerini kullandı. 

İnşaat mühendisliği ve idrar üzerine çalışma yapan Bahia Federal Üniversitesi’nde profesör Daniel Veras Ribeiro, idrarın düşük dozda amonyak içerdiğini ve sürekli uygulandığında betonu aşındırdığını söyledi. 

Konuya dair üzüntü duyduğunu belirten mühendis Luis Eduardo Cardoso 2000’de, “Buna dair şimdi bir şey yapmazsak Maracana Stadyumu’nun yapısı tahrip olabilir” demişti. 

BuzzFeed Brezilya, geçen hafta gerçekleştirdiği ankette okurlarına, “Sokağa mı yoksa kirli bir tuvalete mi işemeyi tercih edersiniz” sorusunu yöneltti. 21 bin oyun içinde az bir farkla sokakta işemek seçeneği önde çıktı. 

Çarşamba sona erecek Rio Karnavalı’nda 500’den fazla sokak festivali düzenlendi ve 900 bini aşkın kişi etkinliklere katıldı. Öte yandan AFP'nin aktardığına göre farklı biçimlerde eleştirilen karnavalda yer alan sambacıların bulunduğu samba okullarına belediyeden aktarılan bütçenin azaltılması da tepki topladı. 

 

Independent Türkçe, Washington Post, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU