Doyma hissini yok eden tehlikeli Çin tuzunun yasaklanması için Meclis’e teklif verildi

Birçok gıda maddesinden kullanılan ve epilepsiden obeziteye kadar çok sayıda hastalıklara davetiye çıkaran Çin tuzunun yasaklanması için MHP, Meclis’e yasa teklifi verdi

Fotoğraf: Pixabay

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), hamburger, salam, sosis köfte harçları, cips, kraker, hazır çorba üretiminde kullanılan ve doyma hissini baskılayarak daha çok yeme arzusu oluşturan Çin tuzunun yasaklanması için TBMM'ye yasa teklifi verdi.

MHP’nin teklifine Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) de destekledi. Başkan Vekili Sinan Vargı, “31 yıldır bunun yasaklanması için mücadele ediyorum. MHP’nin teklifiyle umarım artık bu hayal gerçek olur. İnsanlarımızın daha fazla zehirlenmesi önlenir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilinen çoğu gıda maddesinde kullanılıyor

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, kamuoyunda bilinen adıyla ‘Çin tuzu’ günlük olarak tüketilen çoğu gıda maddesinde kullanılıyor.

İnsan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle gıdalarda kullanımının yasaklanması için yasa teklifi veren MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hidayet Vahapoğlu ile MHP Konya Milletvekili Esin Kara, monosodyum glutamat’ın (MSG), Meclis’e teklifin gerekçesinde şu noktalara dikkat çekildi:

MSG, glutamik asitin tuzudur. Glutamik asit 20 temel amino asitten biridir ama insan vücudunda üretildiği için dışarıdan alınmasına gerek yoktur. Ancak birçok yiyecekte lezzet verme amacıyla kullanılmaktadır. MSG, gıda katkısı olarak E-621 adıyla bilinmektedir. Başta salam, sosis, hamburger, hazır çorbalar, cips, kraker, et suyu tabletleri, köfte harçları, salata sosları olmak üzere pek çok hazır gıdanın üretiminde kullanılmaktadır. MSG, katkılı olduğu yiyecekleri tüketenlerde doyma hissini baskılayarak bireylere daha çok yemek arzusu oluşturmaktadır.

Obeziteden parkinson’a çok sayıda hastalığa davetiye çıkartıyor

Aynı zamanda fast-food kapsamına giren bu hazır gıdaların normalde de yüksek kalori içerdiği için fazla tüketim ile birlikte obezite başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığı belirtilen teklifte, “Diğer taraftan bunları yiyenlerin sebze-meyve, balık gibi sağlıklı gıdalardan uzaklaşmaları da birçok sağlık problemine neden olmaktadır. ‘Çin tuzu’nun fazla miktarda tüketilmesinin birçok hastalığa sebep olduğu, hem hayvan deneylerinde hem de insanlar üzerinde yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. MSG bir çeşit nörotoksindir, yani sinir hücrelerine zarar verir. MSG, doyma hissini yok ettiği için başta obezite olmak üzere beyinde epilepsi, Alzheimer, Parkinson, ALS, öğrenme güçlüğü, baş ağrısı gibi hastalıklara sebep olurken, karaciğerde de yağlanma ve toksik etkilere neden olabilmektedir” denildi.

 

Patates kızartması Pixabay.jpg
Çin tuzu özellikle fast food gıdalarında çok miktarda kullanılıyor / Fotoğraf: Pixabay

 

Hem beyinde alışkanlık yapıyor hem de doyma hissini yok ediyor

TÜDEF Başkan Vekili ve Gıda-Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, halk sağlığı için ‘Çin tuzu’nun yasaklanması gerektiği konusunda 31 yıldır mücadele ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

Bu nedenle MHP’nin teklifini bizler de destekliyoruz. Lezzet arttırıcı bir madde olan MSG et, balık, tavuk satan bazı restoranlarda bol miktarda kullanılıyor. İnternetten de sipariş veriliyor. 25 kiloluk çuvalı 540 lira. Çin tuzu kimyasal olduğu için beyinde alışkanlık yapıyor, bağımlılık yaratıyor. Yalnızca paketlenmiş gıdalarda değil, piyasada et döner, tavuk döner, balık ızgara, patates kızartması gibi ürünlerde de tuz gibi ekilerek serbestçe kullanılıyor.

Paketlenmiş gıdalarda bir kullanım limiti söz konusu iken, et ve balık ürünlerinde limiti olmadığı için tüketicinin bilmeden bol miktarda bu ürünü tükettiğini vurgulayan Sinan Vargı, “Özellikle fast food lokantalarında, birahanelerde patates kızartmalarının üzerinde lezzet arttırıcı olarak kullanılıyor. ‘Çin tuzu’, acı, tatlı, ekşi ve tuzlu MSG, doyma hissini yok ettiği için başta obezite olmak üzere çok sayıda hastalığa neden oluyor. Bu nedenle toplumumuzun sağlığı için yasaklanmalıdır” dedi.

Çin tuzu nedir?

100 yıldan uzun süredir bilinen Çin tuzu diğer adı MSG yani mono sodyum glutamattır.

Çin tuzunu, önce deniz yosununu bir takım testlere tabi tutarak ve yosunu kristalleştirmeyi başararak elde edilmiştir.

İlk ortaya çıkan bu yeni lezzet Umami olarak adlandırılmıştır. Çin tuzunun en önemli özelliği kendine has farklı bir tada sahip olmasıdır.

Tatlı, tuzlu, ekşi, acı hiçbir tat kategorisine girmeyen MSG, iştah arttırıcı özelliği ile ön plana çıkar.

Çin tuzunun bir diğer özelliği de sentetik olarak eklendiği yiyeceklerin tadını yoğunlaştırmasıdır.

Yiyecek tuzlu ise daha tuzlu, tatlı ise daha tatlı hale getiren mono sodyum glutamat, özellikle fast food sektörünün aranılan çeşnisidir.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU