Meksika’da feministler eyalet mahkemesini ateşe verdi

Meksika’nın Sonora eyaletinde hükümetin kadın cinayetlerine karşı yetersiz önlem almasını protesto etmek amacıyla eyalet mahkemesi yakıldı

Meksika’nın Sonora eyaletinin Hermosillo şehrinde 500’den fazla kadın, kadınların maruz kaldığı cinsel ve fiziksel şiddetin son bulması talebiyle eylem gerçekleştirdi. Televisa News’un haberine göre eylem eyaletin yüksek mahkemesinin yakılmasıyla sonlandı. 

“Çölün Genç Feministleri” grubunun çağrısını yaptığı eylemin, kadınların maruz kaldığı şiddete karşı ses çıkarmak amacıyla gerçekleştirildiği aktarıldı. 

Sonora Üniversitesi’nde başlayan eylem eyaletin yüksek mahkemesinde sonlandı. Eylem güzergahı boyunca bazı protestocular yüksek mahkemenin ve eyaletin kongresinin duvarlarını boyadı. Duvarlara yazılanlar arasında, “Her şeyi kız kardeşlerimiz için yakacağız” ifadesinin de yer aldığı ifade edildi. 

 

 

Söz konusu eylemi gerçekleştiren yüzü maskeli protestocular yerel mahkemelerin girişine izin verilen demir kapıyı da tarumar etti. Televisa News’un aktardığına göre bu hamle eyleme katılanların tamamı tarafından desteklenmiyor. 

Eyleme katılanlardan birinin, “Verilen mesaj açısından bence eylemin olabildiğince barışçıl olması gerekiyor” dediği belirtildi. 

 

 

Binanın içinde ayrıca kırık camların olduğu ve duvarlara sprey boyalarla feminist mücadeleye dair sloganların yazıldığı ifade edildi. 

Meksika’da 14 Şubat’ta 25 yaşındaki Ingrid Escamilla, 46 yaşındaki Erik Francisco Robledo tarafından öldürülmüş ve ardından ülke çapında eylemler düzenlenmişti. Öte yandan 20 Şubat’ta da yedi yaşındaki kız çocuğu Fatima Cecilia Aldrighett’şn cesedi bir plastik torba içinde bulunmuştu. Aldrighett’in cesedinde tecavüze uğradığına ve dövüldüğüne işaret eden izler tespit edilmişti.

Diğer yandan 2016’da kızı Maria de Jesus Jaime Zamudio’nun annesinin de, “Her şeyi yakıp yıkmaya hakkım var. Kimseden izin istemeyeceğim çünkü kızım için tarumar ediyorum. Kim bir şeyleri yıkmak istiyorsa, buyursun. Kim bir şeyleri yakmak istiyorsa, buyursun. İstemeyen de, yolumuza çıkmasın.Çünkü kızım öldürülmeden önce, başka kadınları öldürdüler” ifadeleri gündeme geldi. 

 

Independent Türkçe, Televisa News

DAHA FAZLA HABER OKU