Komşuda ölü sayısı 12’ye yükseldi, virüs İran’dan bölge ülkelerine sıçradı

Çin'de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 619'a ulaştı. Ölü sayısı komşu İran’da 12’ye, İtalya’da 5’e yükseldi. Irak, Kuveyt ve Bahreyn İran’dan ülkelerine giren yolcularda hastalığa rastlandığını duyurdu

Fotoğraf: AFP

Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 619'a ulaştı.  Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte salgın nedeniyle 150 kişi hayatını kaybetti, 409 yeni vaka tespit edildi. 

Kesinleşen Kovid-19 vakası da 79 bin 360’a ulaştı. Kovid-19’a yakalanma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 3 bin 434’e, gözetim altına alınanların sayısı 97 bin 481’e geriledi. Bugüne kadar Kovid-19’dan iyileşerek taburcu olanların sayısı da 24 bin 963'e çıktı.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

İran’da salgın büyüyor

Salgın Ortadoğu ve Avrupa’da da can almayı sürdürdü. Son 24 saatte 4 kişinin daha hayatını kaybettiği İran’da ölü sayısı 12’ye çıktı.   

İran devlet televizyonunda yayınlanan habere göre, Sağlık Bakanı Said Nemeki, Kovid-19 vakalarına ilişkin Meclis'e bir rapor sundu. 

Nemeki'nin sunduğu raporda, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye, virüsün bulaştığı kişi sayısının da 47'ye çıktığı belirtildi. 

 

ap1.jpg
Fotoğraf: AP​​​​​​​

 

İranlı vekil 50 kişi öldü dedi, hükümet iddiayı yalanladı

İran Meclisi'ndeki Kum Milletvekili Ahmed Emirabadi, kentte son 2 hafta içinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 50 kişinin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Meclis'teki konuşmasında Sağlık Bakanı Said Nemeki'yi suçlayan Emirabadi, virüsün Kum kentinde 3 hafta önce tespit edildiğini, konuyla ilgili resmi açıklamanın geç yapıldığını iddia etti.

Kum'da Kovid-19 ile mücadelede yetersiz kalındığını söyleyen Emirabadi, şunları kaydetti:
 

Kum'da durum iyi değil. Virüs bulaşmış hastalarla ilgilenen hemşirelerde hastalıktan korunacak özel giysi bulunmuyor. Hemşireler hastalara korkarak yaklaşıyor. Hastalığı tespit edecek yeterli kit bulunmuyor. Birçok eczanede maske dahi yok.


Sağlık Bakanı Nemeki'den, Kum kentinin karantina altına alınmasını talep ettiğini aktaran Emirabadi, Kum'da 250 kişinin gözetim altında olduğunu kaydetti.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii ise 50 kişinin hayatını kaybettiği yönündeki iddiaları yalanladı. Rebii, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında "Kovid-19 nedeniyle dün 4 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 12'ye yükseldi. Kum'da Kovid-19 nedeniyle 50 kişinin öldüğü yönündeki iddialar yalan, gerçeği yansıtmıyor" dedi.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

İran’dan bölgeye yayılıyor

​​​​​​​Irak'ın Necef kentinde, İranlı bir öğrencide de virüs görüldü. Necef Sağlık Dairesi Başkanı Rıdvan Kindi, yaptığı basın açıklamasında, kentte dini bilimler alanında eğitim alan İran uyruklu bir öğrencide yapılan tetkikler neticesinde Kovid-19 tespit edildiğini söyledi. Kindi, öğrencinin hastaneye kaldırılarak, karantina altına alındığını kaydetti.

Bahreyn Sağlık Bakanlığı, İran'dan dönen bir kişide virüs görüldüğünü ve bunun ülkede tespit edilen ilk vaka olduğunu açıkladı.

Bahreyn resmi ajansı BNA'da yer alan habere göre, İran'dan dönen bir kişi, virüs belirtilerinin ortaya çıkması üzerine Selmaniye bölgesindeki İbrahim Halil Kanu Sağlık Merkezi'nde karantina altına alındı. Sağlık Bakanlığı, bunun ülkedeki ilk vaka olduğunu açıkladı.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı da İran'ın Meşhed kentinden gelen 3 kişide yeni tip koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

 

afp5.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Demiryolları da durdu

Hastalığın kapısına dayandığı Türkiye’de virüsün sınırlarından girmemesi için tedbirlerini arttırdı. İran’a hava ulaşımını durduran, komşusuyla sınır kapılarını kapatan Türkiye, demiryolu ulaşımına da sınırlama getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yolcu ve yük trenlerinin seferlerinin de durdurulduğunu açıkladı. TCDD’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye-İran arasında karşılıklı olarak işleyen Transasya Ekspresi ve Van-Tahran yolcu treni ile yük tren seferleri 23 Şubat Pazar günü saat 17.00 itibariyle geçici olarak durduruldu. Bilindiği üzere, Türkiye ile İran arasındaki demiryolu ile yolcu bağlantısı; Ankara-Tahran-Ankara arasında haftada bir gün çalışan Trans Asya treni ve Van-Tahran-Van arasında haftada bir gün çalışan Van-Tahran treni ile sağlanıyordu.

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Afganistan’da da virüs görüldü

Afganistan da hastalığın görüldüğü ülkeler kervanına katıldı.  Kamu Sağlığı Bakanı Ferozuddin Feroz, ülkenin batısındaki Herat vilayetinde bir kişide koronavirüs tespit edildiğini bildirdi. Feroz, vilayette acil durum ilan edildiğini belirtti.

Ülkede, en az 10 kişi yeni tip koronavirüs şüphesiyle de karantinaya alındı.

 

afp4.jpg
4 kişinin öldüğü İtalya'da insanlar marketlere hücum etti / Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

Çizmede 5 ölü, 79 hasta

Hastalığın Avrupa’da en çok ölüme neden olduğu İtalya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 5’e hasta sayısı ise 157’ye yükseldi.

Avusturya Federal Demiryolları, salgını nedeniyle İtalya'dan düzenlenen tren seferlerini durdurdu.

Spor müsabakalarının, sanat etkinliklerinin ertelendiği ülkede Venedik Karnavalı'nın da iptal edildiği bildirildi. 

Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümet, vaka sayısının yoğun olduğu salgın bölgelerinde giriş ve çıkışları sınırlandırma kararı aldı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU