Gençlerde obeziteye bağlı ortaya çıkan kanser vakaları artıyor

Uzmanlar, obezitenin kontrol altına alınması çağrısında bulunuyor

Fotoğraf: AA

Sağlık uzmanları obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan kanser vakalarının genç Amerikalılardaki artış hızının 45 yaş üzeri insanlara göre daha yüksek olduğunu açıkladı.

Hızla yaklaşan bu tehlike, kansere bağlı ölümlerin azaltılmasında onlarca yılda kat edilen yolun en başına dönülmesi anlamına gelebilir.

12 kanser türünde obezitenin ciddi rol oynadığı biliniyor. Amerikalı araştırmacıların bulgularına göre kalın bağırsak, böbrek, pankreas gibi kanser türlerinin artış oranı gençler arasında çok daha yüksek.

Gençler, kendilerinden daha yaşlı jenerasyona göre daha sağlıklı olmadıkları gibi yaşamlarının büyük bir kısmını aşırı kilolu kişiler olarak geçiriyor.

Bu durum kanser riskini artırmakla kalmıyor, diyabet ve çeşitli bağırsak hastalıklarına da yol açıyor. Uzmanlara göre, İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), uzun zamandır benzeri sorunlarla mücadele ediyor.

Amerikan Kanser Derneği başyazarlarından Dr.Ahmedin Jemal, üst yaş grubu yetişkinlerde obeziteye bağlı olarak görülebilecek kanserlerin oranında olası bir artışa işaret eden bulgulara rastladıklarını belirtti.

Jemal, “Çoğu kanser tipi üst yaş grubu yetişkinlerde görülür. Dolayısıyla incelemekte olduğumuz genç insanlar yaşlandıkları zaman, obeziteye bağlı kanser ve ölüm oranlarında da artış görülecektir” dedi.

Söz konusu araştırmaya Dünya Kanser Gününde Lancet Public Health isimli dergide yer verildi.

Araştırmada ortaya çıkan bulgulara göre 1995 ve 2014 yılları arasında, obeziteye bağlı kanserlerdeki en büyük artış 25 ila 29 yaş aralığındaki grupta gerçekleşti. Ayrıca 85 yaşından daha genç gruplara doğru inildikçe artış miktarının da yükseldiği görülüyor.

Günümüzde kanser türleri hala daha sıklıkla yaşlılarda ortaya çıkıyor. Ancak böyle giderse genç yaş grupları aradaki farkı kapatacak gibi gözüküyor.

Örneğin, pankreas kanseri, kanserin en ölümcül türlerinden biri olarak görülüyor. Birleşik Krallık sınırları içerisinde bu hastalığa yakalananlardan yalnızca yüzde 1'i 10 yıldan fazla bir süre hayatta kaldı.

ABD'de ise 50 ila 84 yaşları arasındaki her 100 bin kişiden 37'sine pankreas kanseri teşhisi koyuldu. Bu oran 25 ila 49 yaşları arasındaki kişilerde 100 binde 2 düzeyinde.

Ancak yapılan araştırmaya göre 45 yaş üstü kişilerde kanser teşhisi oranı her yıl yüzde 1'den daha az artış gösterirken 25 ila 29 yaş aralığındaki kişilerde bu artışın oranı yılda yüzde 4.3. olarak tespit edildi.

ABD'deki pratisyen hekimlerin yarısı hastalarının vücut kitle indeksini ölçmüyorken, bu sorunu çözmek için obezite taraması ve kilo verme danışmanlığı hizmetlerinden daha fazlasına ihtiyaç var gibi gözüküyor.

Son zamanlarda İngiltere’de şekerli içecek ve abur cuburların reklamlarda gösterilmesiyle ilgili kısıtlamalar getirildi.

İngiltere’deki obezite uzmanları, gençlerde görülen obeziteye bağlı tip 2 diyabet oranında kaygı verici bir artış olduğu konusunda uyardı.

Ulusal Obezite Forumu Başkanı Tam Fary “Çarpıcı olan şu ki, aynı durum ABD'de obezite için geçerli olsaydı kayıtlara dahi geçmeksizin sürüp gidecekti” dedi.

Fary konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Elde edilen bulgular, kanser türlerinin tedavisi sürecinde ne kadar yol aldığımızı masaya yatırmamızı sağlayabilir. Ancak NHS, bu araştırmayı yapanların da önerdiği gibi obezite taramasını ciddi bir şekilde uygulamaya koymadıkça kesin bir şey söylemek mümkün görünmüyor.”


https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU