Uzmanlar Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin gizli mezarını bulduğunu düşünüyor

Kraliçe Nefertiti’nin kalıntılarının, Firavun Tutankamon’un mezar duvarının ardında olduğu düşünülüyordu

Kraliçe'nin kalıntılarının gizli bir bölmesinde bulunduğu düşünülen Tutankamon'un mezarı 1922'de keşfedilmişti (Reuters)

Yıllardır, Mısır Firavunu Tutankamon’un 3 bin 300 yıllık ünlü mezarının duvarlarının ardında Kraliçe Nefertiti’nin kalıntılarının bulunduğuna dair önemli tartışmalar yürütülüyordu.

Mısır’ın antik eserlerden sorumlu eski bakanı Memduh Eldamaty’nin liderliğindeki bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi, bu teoriyi yakın zamanda gerçekleştirdikleri çalışmayla doğrulamış görünüyor.

Mezarı, yere nüfuz eden radarla inceleyen araştırmacılar Firavun Tutankamon’un mezarının yanında daha önce bilinmeyen bir alan keşfetti. Ortaya çıkarılan alan yaklaşık 2,1 metre yüksekliğinde ve 10 metre genişliğinde.

Nefertiti’nin mezarına dair teori Britanyalı Mısır uzmanları tarafından 2015’te ortaya atılmıştı. Teoriye göre Firavun Tutankamon’un mezarının arkasında gizli odalar olabileceği öne sürülmüştü. Britanyalı bilim insanlarının teorisi o yıl gerçekleştirilen sonraki araştırmalarla desteklenmişti.

Öte yandan bazı bilim insanları bu teoriye dayanarak Kraliçe Nefertiti’nin, Tutankamon’un annesi olduğunu düşünüyordu. 

Üç yıl sonra, ani bir bilimsel dönüşle, başka bir araştırma ekibi teoriyi çürütecek kanıtlar bulmuştu. Firavun’un mezarının etrafını üç yıl boyunda araştıran Franco Porcelli ve ekibi belirtilen alanda herhangi bir şey olmadığı sonucuna ulaşmıştı. 

2018’de NPR’ye konuşan Porcelli, “Bu belki biraz umut kırıcı” ifadelerini kullanmıştı. 

 

 

Fakat çarşamba günü Eldamaty’nin ekibi de tartışmaya dahil oldu. Nature isimli bilimsel yayın, ekibin yeni ve henüz yayımlanmamış raporunu inceledi. Rapor, gizli bölmenin Nefertiti’nin kalıntılarını barındırıyor olabileceğine dair daha fazla kanıt ortaya koyuyor. Araştırma ekibi bulgularını Mısır’ın Eski Eserler Yüksek Kurulu’na şubatta sunmuştu.

Araştırma ekibinde yer almayan Chicago Üniversitesi’nde Mısır uzmanı Ray Johnson, çığır açan bulgunun “çok heyecan verici” olduğunu söyledi. 

Nature’a konuşan Johnson, “Mezarın kuzey duvarının diğer tarafında açık biçimde bir şey var” dedi. 

Firavun Tutankamon’un mezarı ilk kez yaklaşık bir yüzyıl önce, 1922’de keşfedilmişti. Tutankamon, 10 yıl hüküm sürdükten sonra gizemli biçimde gizemli biçimde 19 yaşında ölmüştü. 

Her ne kadar yeni bulgu bazılarını memnun etse de, bazı bilim insanları kuşkucu olmaya devam ediyor. 

Nefertiti’nin mezarının yeri uzun zamandır gizemini koruyordu. Nefertiti’nin Firavun Tutankamon’un mezarının yakınına defnedildiği ilk kez öne süren Britanyalı bilim insanı Nicholas Reeves, eğer Kraliçe’nin kalıntıları keşfedilirse, bunun çok önemli bir bilimsel keşif olacağını söyledi. 

Nature'a konuşan Reeves, "Eğer Nefertiti firavun olarak gömüldüyse, bu şu ana kadarki en büyük arkeolojik keşif olur" dedi.

 

Independent Türkçe, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU