İhracatçıya verilen İVME kredisi ile hizmet sektörüne verilen istihdam kredisinde faiz oranları değişti

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, imalat ve hizmet sektörüne destek vermek amacıyla 2019’da hayata geçirilen iki destek paketinde faizlerin tek haneye indiğini duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, imalatçı ve ihracatçı şirketlere destek için mayıs ayında açıklanan İVME (İleri Verimli Milli Endüstri Paketi) Finansman Paketi ile bu paketten yaklaşık beş ay sonra hizmet sektörü için açıklanan İstihdam Odaklı Finansman Paketi’nde (İSTOD) yapılan değişiklikleri açıkladı. 

“Gaziantep İş Dünyası ile Buluşma” toplantısında konuşan Albayrak, İVME paketinde biri Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı’na (TLREF) endeksli diğeri sabit oranlı iki faiz uygulamasına geçileceğini duyurdu. 

Albayrak’ın “tarihte bir ilk” dediği sabit faiz seçeneği, yedi yıl vadeli yüzde 8,5 oranında. 

Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı’na endeksli krediler için ise uygulama; yedi yıl vadeye kadar TLREF + yüzde 1,5 ; 7-12 yıl arası TLREF + yüzde 2. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İVME Paketi dışında kalan tekstil, ayakkabı, çağrı merkezleri, temizlik, güvenlik gibi emek yoğun sektörlerde istihdama destek vermek için açıklanan İSTOD kredilerinde ise faiz, beş yıla olan krediler için yüzde 9’a indi. Bu oran daha önce yüzde 10’du.

TLREF nedir?

TLREF, bankaların faiz riskini döviz likiditesine ihtiyaç duymadan yönetmelerinin önünü açmak, finansal sistemde Türk Lirası’nın hakimiyetini sağlamak ve uzun vadeli değişken faizli TL kredilerle reel sektörün de kur riskini aşağı çekmek amacıyla Borsa İstanbul tarafından Haziran 2019’da hayata geçirilmişti. 

İVME Paketi'nin faiz oranları daha önce nasıldı?

Mayısta duyurulan İVME paketinin faiz oranları ise şu şekildeydi: Enflasyona ve devlet iç borçlanma senedine (DİBS) endeksli.

- Enflasyona endeksli iki yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranı enflasyon+2 puan, 2-10 yıl arası kredilerde faiz, enflasyon+3 puandı. 

- Kredi kullanım tarihinden itibaren yılda bir kez 0-2 yıl için alınacak DİBS endeksli kredinin faiz oranı DİBS+1, 2-5 yıl için DİBS+2 puan, 5-10 yıl için DİBS+3 puan faiz uygulanıyordu.  

Yani Albayrak’ın açıkladığı faiz oranlarında, daha önceki 5-10 yıllık vade de uzatılmış oldu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Makro-ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin, piyasalardaki rahatlamanın yakın zamanda tabana yayılacağından, toplumun tüm kesimlerine yansıyacağından kimsenin şüphesi olmasın” dedi. 

"Enflasyonda, kurda ve faizlerde ihtimal dahi verilmeyecek bir iyileşmenin başarısını sağladık ama yetmez, daha yeni başladık diyen Albayrak ayrıca “Aldığımız önlemlerle, ekonomideki tüm kurumlarımızın ortaya koyduğu güçlü koordinasyonla, iş dünyamıza verdiğimiz desteklerle 'kriz sevdalılarını' hüsrana uğrattık” ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU