Fransa Cumhurbaşkanı Macron referanduma gidecek iddiası

Fransa basını sarı yeleklilerin yaptığı protestolar nedeniyle Macron’un Mayıs ayında ülkeyi referanduma götürmeye hazırlandığını belirtiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Mayıs ayında ülkeyi referanduma görüteceği belirtiliyor

Fransa’daki haftalık dergi Journal du Dimanche’nin haberine göre, Aralık ayından bu yana süren sarı yeleklilerin hükümet karşıtı protestoları nedeniyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron referandum yapma kararı aldı. 

Hükümete yakın kaynaklara dayandırılan habere göre, referandumun 26 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte yapılması planlanıyor. 

Habere göre, oy pusulaları için sipariş verildi. 

Mayıs ayında yapılacak referandumda birden fazla sorunun yer alabileceği belirtiliyor. “Parlamentodaki milletvekili sayısı azaltılmalı mı?”, “Milletvekillerinin görev süreleri kısaltılmalı mı?” soruları seçmenin önüne geleceği belirilenlerden bazıları.

 

 

Ülkede protestolar Aralık ayında, akaryakıt zamlarını protesto için başlamıştı. Protestolar daha sonra, sosyal hak taleplerine ve hükümet karşıtı eyleme dönüşmüştü. 

Polisin göstericileri dağıtmak için plastik mermi ve biber gazı kullanması tepkiye neden olmuş, Macron’a desteği azaltmıştı. Fransa’da yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Macron’a olan destek Mayıs 2017'de yüzde 60 seviyelerindeyken, Aralık 2018'de yüzde 23'e kadar geriledi.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU