Lavrov’dan ABD'ye suçlama: Washington, Ortadoğu barış planıyla uluslararası hukuku ihlal etti

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'ye Ortadoğu barış planıyla uluslararası hukuku ihlal ettiği suçlamasında bulundu. Rus Bakan, Libya’da yaşananlar için ise, ‘Kriz Berlin Konferansı gibi etkinliklerle artık çözülemez” dedi

Fotoğraf: AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İtalyan La Stampa gazetesine verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump'ın barış planını değerlendirdi. "Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararları ve Arap Barış Girişimi dahil, kabul görmüş uluslararası kanunları ihlal etti" dedi.

Filistin'in ABD'nin sunduğu teklife tepki gösterdiğini hatırlatan Lavrov, planın, Filistin'in statüsüne ilişkin İsrail'in lehine çözüm içerdiğini belirterek, bu yaklaşımın, durumun iyileşmesine yardımcı olmayacağı uyarısında bulundu.

İsrail-Filistin sorunun, iki halkın çabaları sayesinde çözülebileceğini aktaran Lavrov, Rusya'nın Filistin ve İsrail'in uzlaşabilmeleri için yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.

‘Libya krizi Berlin Konferansı gibi etkinliklerle çözülemez’

Libya’da yaşananlar hakkında da konuşan Lavrov, bu konuda köklü değişimlerin yaşanmadığına işaret etti.

Libya'daki taraflar arasında çatışmaların devam ettiğini belirten Lavrov, meselenin Berlin Konferansı gibi etkinliklerle artık çözülemeyeceğini vurguladı. 

Lavrov, uluslararası toplumun Berlin Konferansı'nın sonuçlarını Libya'daki taraflara kabul ettirmesi gerektiğini kaydetti.

Trump, Filistin'in son şansı olduğunu savundu

ABD Başkanı Donald Trump, 28 Ocak'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, tek taraflı Ortadoğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Barış planı kapsamında Kudüs'ün İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini söyleyen Trump, Yüzyılın Anlaşması olarak adlandırdığı planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.

Başta İslam ülkeleri olmak üzere birçok ülke, Trump'ın planına tepki göstermişti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU