Macron’dan AB reformunu ağırdan alan Almanlara sitem: Tahammülümüz kalmadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB’yi güçlendirmeye yönelik Almanya’nın tepkisizliğine Fransa’nın daha fazla sabrının kalmadığını söyledi

Münih Güvenlik Konferansı'nda önemli liderler bir araya geldi (AFP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cumartesi Brexit’in ardından Avrupa Birliği’ni (AB) güçlendirmeye yönelik gayrete Almanya’nın tepkisiz kalmasına Fransa’nın “tahammülünün” tükendiğini söyledi. 

Münih Güvenlik Konferansı’nda önerdiği reformlara dair Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sessizliğinin kendisini hayal kırıklığına uğratıp uğratmadığına yönelik soruya Macron, “hayal kırıklığına uğramadım, tahammülüm kalmadı” diye yanıt verdi.

Macron, “Cevap bekleme konusunda geçmişimiz var. Önümüzdeki yılların en önemli noktası  Avrupa düzeyinde egemenliği ilgilendiren konularda daha hızlı hareket etmek olacak” dedi. 

Britanya’nın bloktan ayrılmasına cevaben,  Macron uzun süredir finans ve savunma konusunda dara derin bir entegrasyonu da içeren AB’nin bütünüyle onarılmasını azimle zorluyor. 

Paris ve Berlin, tarihsel olarak Avrupa projesinin ikiz “motorları” olarak görülse de, Macron’un iki komşunun birlikte reforma öncülük etmesi umudu Almanya’nın ayak sürümesiyle kırılmış görünüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya’nın ve diğerlerinin direnç göstermesi, Macron’un genel bir Avrupa bütçesi önerisinin azalarak seçilmiş projeler için oluşturulan küçük bir bütçeye dönüştüğü anlaşılıyor.

Öte yandan Macron’un Fransa’nın nükleer caydırıcılığını Avrupa’nın savunma stratejisinin merkezine yerleştirme önerisi de Almanya tarafından soğuk bir tepkiyle karşılandı. 

Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, “Avrupa’da pek çok ülkenin korunmasının NATO ittifakıyla sağlandığını düşünüyorum” dedi. Alman bakan ayrıca Avrupa’yı güçlendirmeye yönelik herhangi bir müzakerenin her şeyden önce “Avrupa’nın NATO içinde güçlendirilmesini” gerektiğini ekledi. 

AFP’nin aktardığına göre Merkel’in 2021’de çekilmeyi planlaması, Macron’un reformlar için bir sonraki Alman hükümetiyle farklı bir diyalog sağlamasını beraberinde getirebilir. 

Macron konferansta Almanya’nın yükselen Yeşiller Partisi’nin ve Merkel’in CDU/CSU muhafazakar bloğunun liderleriyle bir araya geldi. 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU