Yılanlar kurbağasızlıktan ölüyor

Biyologlar amfibilerin toplu ölümünün onlarla beslenen avcıları da etkilediğini söylüyor

Bir mantar patojeni kurbağaları ortadan kaldırdıktan sonra yılanlar ve yılan türleri de öldü (AP)

Bilim insanları orman kurbağalarının toplu ölümünün ardından sıradışı gıdalarından mahrum kalan yılanların "açlıktan" öldüğünü gözlemledi.

Biyologlar Orta Amerika'da 1998'den bu yana soyu tükenen 90 tür dahil 500'den fazla kurbağa türünün popülasyonlarında azalma olduğunu söyledi. 2004 yılında bir mantar patojeniı salgını kitlesel ölümlere neden olmuştu.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maryland Üniversitesi ve Michigan Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar ilerleyen yıllarda yılan sayısı ve tür çeşitliliğinin düştüğünü keşfetmişti.

Biyoloji profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Karen Lips “Sonraki durumu öncekilerle karşılaştırdığımızda, yılan topluluğunda büyük bir değişim olduğu görülüyor.

Topluluk daha homojen hale geldi. Tür sayısı azaldı, birçok türün görülme oranı azalırken, birkaç türün oranı arttı.

Kurbağaların azalmasından hemen sonra birçok yılanın fiziksel durumu da daha kötüydü. Birçoğu daha inceydi ve açlık çekiyor gibi görünüyorlardı" ifadelerini kullandı.

Birçok yılan türünün diyetinde kurbağalar ve bu amfibi canlıların yumurtaları da yer alır.

Science adlı akademik yayında yayımlanan çalışma Panama'daki bir milli parkta chytrid mantarı patojeni salgınından önce 7 yıl boyunca toplanan verileri, salgından sonraki döneme dair 6 yıllık verilerle karşılaştırdı.

Akademisyenler görülmeler nadir olduğu için tam olarak kaç yılan türünün sayısının  azaldığını söyleyemiyor, ancak düşüşün diğer çevresel faktörlerden değil, amfibilerin azalmasından kaynaklandığına eminler. Sözkonusu park yaşam alanları kaybı, imara açma ve kirliliğe karşı koruma altında.

Araştırmacılar bulgularının koruma çalışmaları için önemli olacağını söyledi.

Profesör Lips, “Bu çalışma türlerin yok oluşunun görünmez, birbirini tetikleyen etkilerini anlamamıza ilişkin uzun vadeli çalışmaların önemini vurguluyor. Gördüğümüz her şey kurbağaların azalmasının ardından değişti. Neyi kaybettiğimizi bilmek zorundayız, yoksa etkili korumacılığı baltalama riskiyle karşı karşıya kalırız" diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU