Eski KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan Akıncı eleştirisi: Dış dünyadan aldığı destekler kesildiği için bunları söylemiş olabilir

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, "Kırım'ın ilhakı gibi Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye bağlanması korkunç olur" açıklamalarını değerlendiren eski Cumhurbaşkanı Eroğlu, söz konusu çıkışın dış desteğin kesilmiş olmasından kaynaklanmış olabileceğini savundu

Fotoğraf: AA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Türkiye'ye yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Mersin'in Yenişehir Belediyesince düzenlenen söyleşide konuşan Eroğlu, Türkiye’nin hiçbir zaman Kıbrıs’ı işgal etme gibi bir amacının olmadığını, isteydi 1974 harekatında tüm adayı alabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin adaya barışı getirmek ve Kıbrıslı Türklerin haklarını savunmak için uğraş verdiğini Eroğlu, şunları kaydetti:

Türkiye, isteseydi o gün Kıbrıs'ın tümünü alabilirdi. Birçok yer boşalmıştı, bazı yerler Türkiye'nin emrine verilmiş gibiydi. Bir plan vardı, Atilla hattı vardı. Buralar o hattın dışında kaldığı için Türkiye ileriye gitmedi. Türkiye, Kıbrıs'ı ilhak etme düşüncesinde değildi. Hatta 1975'teki kurucu meclisteki meclis üyeleri, oy birliğiyle 'Türkiye arzu ederse biz ilhak edilmek istiyoruz' kararını aldılar. O zamanki Türkiye hükümeti ilhakı düşünmediğini, insanların huzur ve güven içerisinde yaşamalarından başka bir şey istemediğini söylemişti. Dolayısıyla Türkiye'nin aklında Kıbrıs'ı işgal etme gibi bir şey yoktu.

“1974’teki harekat bizi toplu mezarların eşiğinden döndürdü “

Kıbrıs'ta 15 Temmuz 1974'te yaşanan darbeye de değinen Eroğlu, "Türkiye, Barış Harekatı'nı gerçekleştirmemiş olsaydı Akritas Planı doğrultusunda önce Kıbrıs'taki tüm Rum komünistleri temizlenecekti, sonra bütün Türkler toplu mezarlara gömülecekti. Yani, 1974'teki harekat bizi toplu mezarların eşiğinden döndürdü" dedi.

“Akıncı dışarıdan destek alamadığı için bunları söylemiş olabilir”

Eroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın bir yabancı basın kuruluşuna verdiği demecin sorulması üzerine de "Akıncı'nın yaptığı açıklamalar benimsemediğim, tasvip etmediğim açıklamalardır. İnsan aslını inkar edemez" ifadesini kullandı.

Bu tür konuların seçim malzemesi yapılmaması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

Sayın Akıncı cumhurbaşkanı adayı olduğu zaman dış dünyadan destekleri vardı. O zaman Türkiye ve Barış Harekatı ile ilgili açıklama yapmamıştı. Bilmiyorum, şimdi dış desteklerini kaybetmeye mi başladı ya da kaybetti mi ki KKTC'deki bazı aşırı solcuların oylarını alabilmek için Türkiye'ye yönelik böyle söylenmemesi gereken sözler söylemeye başladı? Bu tamamen seçime yöneliktir. Her zaman, seçim için her şeyin mübah olmadığını söyleriz. Bazı şeyler vardır ki kutsaldır, anavatan ve KKTC kutsaldır. Anavatanda yaşayanlara ve Kıbrıs'ta yaşayan bizlere zarar verecek seçim malzemesi yaratmak son derece yanlıştır.

Akıncı ne demişti?

The Guardian’a röportaj veren KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye'ye ekonomik bağımlılığı azaltma arzusunu dile getirmiş ve Türkiye'ye bağlanma ihtimalini 'korkunç' olarak nitelendirmişti.

Akıncı ayrıca adanın federal bir yapıda birleşmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde Ankara tarafından yutulabileceğini ve Türkiye'nin bir iline dönüşebileceğini ileri sürmüştü. 

Bu açıklamalar nedeniyle Türkiye'de başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve birçok siyasetçi Akıncı'ya tepki göstermişti. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU