ABD’li eski drone operatöründen itiraflar: Çocuk öldürüp, köpek diye rapor ettik

Amerikan ordusunun "Nazilerden beter" olduğunu belirten Brandon Bryant, Afgan bir çocuğu Hellfire füzesiyle “kazara” öldürdüğünü ancak üstlerinin olayı örtbas ettiğini söyledi

 ABD'li Brandon Bryant bir dönem görev yaptığı programla ilgili açıklamalarda bulundu (AP)

Amerikan ordusunun Nazilerden “daha beter” olduğu itirafında bulunan ABD’li eski drone operatörü Brandon Bryant, Afganistan’da bir çocuğu kazara öldürdüğünde bağlı olduğu üsteki yöneticilerin kendisine “bunun sadece bir köpek olduğunu” söylediğini anlattı.

Nevada eyaletinin Las Vegas kentindeki üste yıllarını geçiren Bryant, çatışma bölgelerinden 11 bin kilometre uzakta ücra bir bölgede siyah konteynır içinden drone'lara yön verirken, kimi zaman New Mexico ve Irak’taki kontrol merkezlerinde de görev yaptı.

Daily Mail’in haberine göre, “düşman mevki” denerek yapılan ve bir çocuğun ölümüyle sonuçlanan saldırı sonrası bu işi devam ettiremeyeceğine karar veren 34 yaşındaki Bryant, ABD’nin drone programı aleyhine konuşmak için ordudan ayrıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bryant, ABD Hava Kuvvetleri’ne 19 yaşında girdi, ilk ölümcül saldırısını 2007’de düzenledi. Yer aldığı filo, 2006’dan 2011’e kadar içlerinde kadınlar ve çocukların da olduğu bin 626 hedefi vurdu.

The Sun gazetesinin haberine göre Bryant bu süre zarfında 13 kişiyi öldürdü, Afganistan’da 3 erkeğe yönelik Predator saldırısında da ekranın başındaydı.

Gazeteye verdiği röportajda Bryant, “Bacaklarından kanın fışkırmasını gördüm. Sonra da yatışmasını izledim. Ekrandaki bu görüntü hala kafamın içinde duruyor. Ne zaman düşünsem hala acı çekiyorum” dedi.

Bryant ayrıca, “Tetiğe bastığımda bunun yanlış olduğunu biliyordum. Füze hedefi vurduğunda bir katile dönüştüğümü ruhumda hissediyordum” diye ekledi.

ABD’li eski başçavuşun hatırladığı en travmatik deneyimlerinden biriyse, Afganistan’da bir çocuğu “kazara” vurmasıydı.

Bir binanın içinde olduğuna inanılan “düşman” şahsı öldürmekle görevlendirilmiş ancak son dakikada küçük bir çocuk hedef alanına girmişti.

Yaşananları sorguladığındaysa üstleri kendisine, “öldürdüğü varlığın sadece bir hayvan olduğunu” söyledi.

Saldırıya dair drone'un video kaydını inceleyen bir görüntü analiz uzmanı, Bryant’ı bu varlığın “bir köpek” olduğu konusunda ikna etmeye çalıştı. Yanında oturan bir diğer kişi bunun “muhtemelen” bir çocuk olduğunu söyledi. Ardından meseleyi üstlerine taşıyan Bryant’ın aldığı cevapsa, “Bu lanet olası bir köpek, vazgeç bu işten!” şeklinde oldu.

 

 

Bryant, dünyanın diğer ucundaki insanları hedef alan Hellfire (cehennem ateşi) füzesi saldırılarına katıldıktan sonra Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) yaşamaya başladı.

Hava Kuvvetleri’nde Predator operatörü olarak yıllarını geçiren Bryant, yaşadığı travmatik deneyimlerin ardından ifşacı olarak Birleşmiş Milletler’de (BM) tanıklık yapmak için işini bıraktı.

Almanya’da da açıklamalarda bulunan Bryant, parlamento üyelerine ABD’nin operasyonlarına yardım etmedeki rolünden bahsetti.

Şu anda ABD’nin insansız hava araçları kullanımını kınayan bir pozisyonda yer alan Bryant, “Amerikan ordusunun Nazilerden daha beter olduğunu” söyledi.

Bryant, “Aklımıza Nürnberg Duruşmaları geliyor. Tüm bu adamlar o duruşmalarda hüküm giydi, onları mahkum eden tek şeyse ‘Sadece işimi yapıyordum’ sözü oldu” dedi.

Eski başçavuş, ABD’nin drone programıyla ilgili eleştirilerini açık açık dile getirdikten sonra ailesinin tehditler aldığını da ifade etti.

Brandon Bryant’ın deneyimleri, 2016’da Norveçli yapımcı Tonje Hessen Schei tarafından “Drone - This Is No Game” (Drone - Bu Bir Oyun Değil) adıyla belgesel hale getirilmişti.

Drone pilotları Bryant ve Michael Haas, CIA'in video oyuncularını nasıl kayıt altına aldığına ve bu kişileri insanları uzaktan kumandayla öldürmek için nasıl eğittiğine dair örnekler olarak gösterilmişti.

Hava Kuvvetleri’ne girdikten sonra drone operatörü olmayı hiç istemediğini anlatan Bryant ise bir sinema salonuna götürüldüğünü, kendilerine Metallica müziği eşliğinde drone saldırılarına dair video klipler izletildiğini ve bir çavuşun yeni gelenlere “Sizin işiniz insanları öldürüp bir şeyleri parçalamak” dediğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU