Türkiye ile savaş gerginliği yaşayan Suriye’de neler konuşuluyor?

Şam’da yaşayan gazeteci Sarkis Kassarjian’a göre Suriye’de Türkiye ile savaş yaşanacağına dair bir gerginlik yok. Erdoğan’ın açıklamalarının nasıl yankılandığını sorduğumuz Kassarjian, Suriye Ordusu’nun çekilme niyetinin olmadığını söyledi

Türkiye'den gelen açıklamalar Suriye'nin başkenti Şam'da da yakınen takip ediliyor / Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak yaptığı açıklamada Suriye güçlerinin Türkiye tarafından belirlenen sınırın ötesine kadar çekilmeye zorlanacağını ve saldırmaları halinde her yerde vurulacaklarını söyledi.

Türkiye’den gelen bu açıklamaların Suriye kamuoyunda nasıl yankılandığını ve neler konuşulduğunu Şam’da yaşayan Suriyeli gazeteci Sarkis Kassarjian ile görüştük.

Aslen Maraşlı Ermeni bir ailenin çocuğu olan ve iyi derecede Türkçe bilen Kassarjian, CHP tarafından geçen yıl yapılan Suriye konferansına da davetli olarak katılmış ve bir konuşma yapmıştı.
 

erdoğan.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son açıklamasında Suriye Ordusu'ndan çekilmesini istedi / Fotoğraf: AA


“Erdoğan’ın sert açıklamaları masaya yönelik görülüyor”

“Erdoğan’ın son açıklamaları Suriye kamuoyunda nasıl yankılandı?” sorusuna Kassarjian, şu iddiayla cevap verdi:

Burada Erdoğan’ın çok sert demeçler ile masaya oturma kozlarını oynadığını düşünüyorlar. Açıklamaları ile Rusya’ya bir tür baskı yapmayı, o baskıları da masada sonuca çevirmeyi planladığına inanıyorlar.

 

sarkis1.jpg
Şam'da yaşayan gazeteci Sarkis Kassarjian, izlenimlerini aktardı / Fotoğraf: facebook.com/sarkis.kassargian

 

“Olası savaşta Türkiye’nin daha zararlı çıkacağına inanılıyor”

Kassarjian, Suriye kamuoyunda olası bir savaşta Türkiye’nin daha zararlı çıkacağına yönelik bir inanış olduğunu iddia ederek, bunun gerekçesini şöyle anlattı:

Erdoğan’ın Suriye ile savaşa girme olanağı var ancak Suriye kamuoyu bunun  Erdoğan için çok zararlı bir seçenek olduğunu düşünüyor. Çünkü Suriye zaten dokuz yıldır bir savaşta. Tabii ki yeni savaş yeni kayıplar ve zarar demek. Ancak savaş olursa Türkiye yeni savaşa girmiş olacak. Gerek insan gerekse mali kayıp yaşayacak ve bu zaten sıkıntılı olan ekonomiyi daha da kötü etkileyecektir. O nedenle Türkiye’nin savaşa girmeyeceğini ve Rusya ile ters düşmeyeceği düşünülüyor.

“Suriye Ordusu çekilmez”

Kassarjian, Suriye Ordusu’nun Türkiye’nin talep ettiği gibi son ele geçirdiği yerlerden çekilmeyeceğini iddia ederek şöyle konuştu:

Burada konuştuğum yetkililer, akademisyenler, gazeteciler her kim olursa olsun kimse Suriye Ordusu’nun herhangi bir şartla o coğrafyadan çekileceğini düşünmüyor. Eğer Rusya, Türkiye’ye karşı çok yumuşak davransaydı operasyon sadece M-4 ve M-5 yollarının açılmasıyla sınırlı kalır orada dururdu. Ancak Rusya’nın sert tavrı operasyonun durmayacağı, çekilmenin olmayacağı hatta devam edeceğini gösteriyor.

 

suriyeordusu.jpg
Kassarjian'a göre TSK'nın olası bir harekatına Suriye Ordusu karşılık verecek / Fotoğraf: AA

 

Suriye Ordusu karşılık verecek iddiası

Türkiye’nin olası bir harekatı durumunda Suriye Ordusu’nun karşılık vereceğini öne süren Kassarjian, Suriye kamuoyunda Rusya’nın Türk uçaklarına İdlib hava sahasını kapalı tutması halinde Suriye Ordusu’nun karada çok zor durumda kalmayacağına dair bir inanışın olduğunu öne sürdü.

Kassarjian, bunda en temel nedeninin ise Suriye Ordusu’nun yıllardır savaştığı araziyi iyi bilmesinden kaynaklandığını ve böyle bir savaşta “Halk Savunma Birlikleri” adı verilen sivillerden oluşan gönüllü güçlerin de çatışmalara müdahil olabileceğini söyledi.

“Halk, İdlib’teki gruplar biterse savaşın biteceğine inanıyor”

Suriye’deki halkın savaş yorgunu olduğunu belirten Kassarjian, ““Artık savaşın bitmesini istiyorlar. İdlib’in bitmesi savaşın bitmesi anlamına geliyor. Bu nedenle bu operasyon umutla bakıyorlar” diye konuştu.
 

yollll.jpg
M-5 yolu Halep-Şam arasını bağlıyor / Fotoğraf: AA

 

Kritik düğüm M-4 ve M-5 yolları

Şam’ı Halep’e bağlayan M-5 ile Halep’i Lazkiye’ye bağlayan M-4 yollarının açılmasının Suriye açısından hayati önemi olduğunu söyleyen Kassarjian, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Şam, Suriye’nin başkenti olsa da Halep’de ekonomik başkenti. Ülke sanayisi ve tarımının merkezi. Halep merkezi iki yıldır devletin elinde olsa da bu yollar kapalı. Yine yakın mesafede bulunan silahlı gruplar yüzünden Halep Havalimanı’da kapalı. Halep’ten göç edenler buranın açılmasını dört gözle bekliyor. Ayrıca burada üretilen ürünlerin Lazkiye üzerinden çıkarılması için yolun açılması gerekiyor. Halk bu nedenle Türkiye’nin operasyonu durdurma yönündeki önerilerinden rahatsız.

 

esad.jpg
Beşar Esad sessizliğini koruyor / Fotoğraf: AA

 

Esad neden sessiz?

Olan biten onca olaya karşın Suriye lideri Beşar Esad’ın sessizliği ise dikkat çekiyor. Esad’ın geçen yıl İdlib’deki birliklere yaptığı ziyarette söyleyeceğini söylediğini iddia eden Kassarjian, “Zaten görüşleri kurumlarca özellikle de Dışişleri Bakanlığı’nca dile getiriliyor. Onun ben yeni bir şey söylemesini beklemiyorum”

Suriye Parlamentosu'ndan hamle

Bu arada artan gerginlikten dolayı Suriye Parlemantosu'ndan Türkiye'ye karşı sembolik bir adım geldi. Kassarjian'ın verdiği bilgiye göre Suriye Parlemantosu, 1915 olaylarını görüşmek üzere bugün bir toplantı yapacak. Kassarjian bu konudaki gelişmeyi sosyal medyasından şöyle duyurdu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU