Cep telefonuyla yazdığı kitap Avustralya’nın en prestijli ödülüne layık görüldü

İranlı Kürt mülteci Behrouz Boochani, cep telefonuna yazdığı ve WhatsApp aracılığıyla teslim ettiği kitabıyla Avustralya'nın en iyi edebiyat ödülünü kazandı

2013 yılından beri Papua Yeni Gine’de Avustralya tarafından işletilen bir göçmen kampında yaşayan ve aynı zamanda gazeteci olan Behrouz Boochani, Perşembe günü “Dağlardan Başka Arkadaş Yok” adlı kitabıyla Avustralya’nın en saygın edebiyat ödülü olan Victoria Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 

Yazar katıldığı yarışmada birinci olduğu için 100 bin Avustralya dolarının da (72 bin Amerikan doları) sahibi oldu.

Jüri, Boochani'nin kitabını "basit, açıklamalardan kaçınan, çarpıcı bir sanat eseri ve eleştirel bir teori" olarak niteledi.

Altı yıl önce Avustralya'ya giderken bir mülteci teknesinde yakalanan ve kısa bir süre sonra Manus Adası kampına yerleştirilen Boochani, ödülün göçmen kamplarında tutulan binlerce insanın sesini duyurmak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Ödülü kazanmasını "insan ve insanlık onuru için bir zafer" olarak değerlendiren Boochani, "Bu sadece bizim için değil, edebiyat ve sanat için de zafer. Bizi asla insan olarak tanımayan sisteme karşı zafer. Bu bizi sayılara indirgeyen sisteme karşı bir zafer" dedi.

Boochani, gazetelere yazdığı makalelerin yanı sıra gözaltı merkezinde yaşananlarla ilgili attığı tweet'ler ve Avustralya'nın sığınmacı politikalarına yönelik yaptığı eleştirilerle de biliniyor.

2013 yılına kadar İran'ın İlam kentinde yaşayan 36 yaşındaki Boochani, kurucusu olduğu Kürtçe edebiyat dergisi Werya'nın bürosu kapatılınca ülkeyi terk etmişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU