Bilim ve Sanat Vakfı'nın yeni yönetimi belli oldu

Bir süre önce kayyum atanan Bilim ve Sanat Vakfı, mahkeme kararıyla üç kişilik bir heyet tarafından yönetilecek

Fotoğraf: Twitter

İstanbul'daki Bilim ve Sanat Vakfı'na (BİSAV) atanan kayyumların isimleri belli oldu.

Mürsel Sarı, Dr. Mehmet Köse ve Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, BİSAV'ı yönetecek. 

Sarı, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü, Köse, özel şirkette yönetim kademesinde ve Fazlıoğlu ise üniversitede görev yapıyor. 

Mürsel Sarı kimdir?

Sarı, 10 Nisan 1965'te Çanakkale’nin Lapseki İlçesi Dışbudak Köyü'nde doğdu. İlkokulu doğum yeri olan Dışbudak’ta 1975 yılında, orta ve lise öğrenimini 1976-1981 yılları arasında Biga’da tamamladı. Üniversite eğitimine 1982-1986 yılları arasında Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F’sinde devam ederek 1986 yıllında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde 1996-1998 yılları arasında Yüksek Lisans derslerine devam ederek tamamladı. Akabinde ‘’1802-1810 İstanbul’da İktisadi ve Sosyal Hayat’’ konulu yüksek lisans tezini verdi. 1990 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’nda Müfettiş Yardımcısı olarak memuriyete başladı. Müfettiş ve Başmüfettiş olarak görev yaptıktan sonra 04 Ağustos 2005 tarihinde Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevine atandı. 21 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü görevine atanan Sarı halen görevine devam ediyor.

Dr. Mehmet Köse kimdir? 

1959'da Erzincan Kemaliye İlçesi'nde doğdu. 1970'te Oruçgazi ilkokulu, 1977'de İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu. 1984'te Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Mecburi hizmet, askerlik ve devlet memuru olarak sürdürdüğü doktorluk mesleğini özel sektörde de devam ettirdi. İnsan kaynakları ve eğitim, market aktivite elemanları ve gıda laboratuarlığı ile ilgili şirketlerde kurucu ortaklık yapmıştır.

Köse halen bir özel şirkette yönetim kademesinde görev yapıyor.

Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu kimdir?

İhsan Fazlıoğlu 1966 yılında Ankara'da doğdu. Kadıköy İmam Hatip Lisesi'ni 1985 senesinde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden 1989 yılında mezun oldu. 1987-1990 yılları arasında İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) yazmalar bölümünde çalıştı. İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü'nde 1989 yılında Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı ve aynı bölümde İslâm matematik tarihi üzerine yüksek lisans çalışmasını 1993 yılında ve yine aynı bölümde Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı yönetiminde Aristoteles'in matematik felsefesi üzerine doktora tezini ise 1998 yılında tamamladı.

Amman'daki Ürdün Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ahmed Selim Saîdân ve Halep'teki Arap Bilim Tarihi Enstitüsü'nde Prof. Dr. Mustafa Mevâldî ile birlikte 1990-1992 yılları arasında bilim ve matematik tarihi üzerinde araştırmalar yaptı. İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) yazmalar bölümündeki görevine devam etti.

Kâhire'de, Uluslararası bir çalıştayda, kısa bir müddet yazmalar üzerinde çalışmalarda bulundu. 2001-2002 yılları arasında Oklahoma Üniversitesi, Bilim Tarihi Bölümü'nde, Prof Dr. Jamil Ragep ile birlikte Osmanlı ile Batı Avrupa örneğinde farklı medeniyet havzaları arasında bilimsel bilginin dolaşımı ve aktarımı konusunda doktora sonrası çalışmasını yürüttü.

İhsan Fazlıoğlu 2005 yılında Felsefe Tarihi alanında doçent unvanını aldı. McGill Üniversitesi, İslam Araştırmaları Enstitüsü'nde (Kanada/Montreal) misafir öğretim üyesi olarak bulundu; Prof. Dr. Jamil Ragep ile Prof. Dr. Robert Wisnowsky tarafından yürütülen "İslam'da aklî bilimler" [Rational Sciences in Islam (RASI)] adlı projede danışmanlık yaptı ve 2008-2011 yılları arasında kıdemli-uzman araştırmacı olarak çalıştı.

İhsan Fazlıoğlu ayrıca Nazarî Ufuk -İslâm-Türk Felsefe-Bilim Tarihinin Zihin Penceresi, Derin Yapı -İslâm-Türk Felsefe-Bilim Tarihinin Kavram Çerçevesi,  Sözün Eşiğinde,  Soruların Peşinde, Kendini Bulmak, Kendini Aramak, Fuzuli Ne Demek İstedi?, Akıllı Türk Makul Tarih, Kayıp Halka - İslâm-Türk Felsefe-Bilim Tarihinin Anlam Küresi, Uygulamalı Geometri'nin Tarihine Giriş kitaplarını yazdı. 
 

Ne olmuştu? 

Kurucuları arasında Ahmet Davutoğlu’nun olduğu Bilim ve Sanat Vakfı’na 21 Ocak'ta kayyum atandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 3 kişilik geçici kayyum heyeti Bilim Sanat Vakfı’nın yönetimini devralmıştı.

Daha önce de vakfa ait İstanbul Şehir Üniversitesi’nin yönetimine el konulmuştu.

Aynı sürecin devamı olarak üniversitenin kurucu olduğu vakıf da kayyum yönetimine girmişti. 

Kurucusu olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilen arazinin tahsisinin durdurulması sonrası üniversitenin bankalarla kredi ilişkisi bozulmuş devam eden süreçte üniversite yönetimi garantör üniversite sıfatıyla Marmara Üniversitesi’ne devredilmişti.

1986 yılında kurulan vakıfta, tarih, sinema, sosyoloji alanında seminerler veriliyor. Vakıf, eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’na yakınlığıyla biliniyor.

 

Independent Türkçe, gaste24

DAHA FAZLA HABER OKU