Çin Ankara Büyükelçisi Deng: Salgın Çin ekonomisini fazla etkilemeyecek

Çin'in Ankara Büyükelçisi Deng Li, yeni tip koronavirüs salgının ülke ekonomisine yapacağı olumsuz etkinin "aşamalı ve geçici" olduğunu söyledi. Büyükelçi, "Çin ekonomisinin temel görünümü ve istikrarlı iyiye gidişi fazla etkilenmeyecek" dedi

Fotoğraf: AA

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Deng Li, Stratejik Düşünce Enstitüsü’nce (SDE) düzenlenen "Çin'in Virüsle İmtihanı" panelinde konuştu.

Vuhan kentinde patlak veren yine tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının en kısa zamanda yok edilmesi için devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini söyleyen Deng, Vuhan ve çevresine yaklaşık 20 bin sağlık personeli takviyesi yapıldığını, bölgedeki sağlık kurumlarına lojistik ve teknik destek sağlandığını anlattı.

Başta Hubey eyaleti olmak üzere, salgından etkilenebilecek vatandaşların yoğun bulunduğu bölgelerde sıkı denetimlerin hayata geçirildiğini anlatan Deng, karantina yöntemini geniş kapsamlı uyguladıklarını aktardı.

Tedavi ve aşı için çalışmalar sürüyor

Çin'de birçok eğitim kurumunun derslerini internet ortamında çevrimiçi olarak sürdürdüğünü belirten Deng şunları söyledi:

Şu anda bilim insanlarımızın yaptığı çalışmalar sonucunda salgının tedavisinde kullanılabilecek birkaç ilaç test ediliyor. Etkili bir aşının bulunması için de çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere, uluslararası kamuoyuyla elde ettikleri bilgileri paylaştıklarını söyleyen Deng, özellikle Hubey eyaleti dışındaki bölgelerde yeni vaka görülme oranında düşüş sergilendiğine işaret etti.

Ekonominin istikrarlı iyiye gidişini etkilemeyecek

Deng, hastaların taburcu edilme oranının yüzde 11'e ulaştığını bildirerek, "Çin hükümetinin önümüzdeki aşamalarda önceliği, ilk olarak salgını elimizden geldiğince durdurmak ve hastaları tedavi etmek. İkincisi ise ülkede üretimin yeniden başlamasını temin etmek" dedi.

Salgının ülke ve dünya ekonomisine etkilerine de değinen Deng, şunları kaydetti:

Bizim amacımız küçük ve orta ölçekli işletmelere geçici zorluklar konusunda yardımcı olmak ve istihdamı, istikrarlı seviyede tutmayı sağlamak. Genel olarak şöyle bir öngörümüz var ki bu salgın Çin ekonomisinin temel görünümü ve istikrarlı iyiye gidişini fazla etkilemeyecek. Bu salgının ekonomimize vuracağı darbe de aşamalı ve geçicidir. Sonuç olarak Çin hükümetinin gerek kendi çabaları, gerekse uluslararası toplumla iş birliği sayesinde bu salgını mağlup edeceğine olan inancı tamdır. Bizim amacımız, Çin ekonomisinin istikrarlı ve sağlıklı büyümesini sağlamak.

Deng, konuşmasında salgınla mücadelede desteklerinden ötürü Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU