"Türk dostlarımızı anlıyoruz" diyen Rus yetkili: İdlib ‘kazanında’ yaşananlar karşısında elimiz kolumuz bağlı duramayız

Üst düzey Rus yetkili Pyotr İliçev, İdlib’de yaşanan son gelişmelerin Türkiye-Rusya ilişkileri üzerindeki etkisine değindi. İliçev, Türkiye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi için verdiği sözleri yerine getirmediğini öne sürdü

Suriye'nin Raşideyn el-Rabia bölgesinde bulunan TSK'ya ait gözlem noktasının karşısında bulunan rejim güçeleri / Fotoğraf: AFP

Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Dairesi Başkanı Pyotr İliçev, Suriye’nin İdlib kentindeki son gelişmelerle ilgili "Rusya ve Suriye noktaları teröristler tarafından her gün bombalanırken İdlib kazanında yaşananlar karşısında elimiz kolumuz bağlı duramayız" açıklamasında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus haber ajansı TASS’ın haberine göre Dışişleri Bakanlığı 9’uncu Diplomatik Akademi etkinliğinde konuşan İliçev, İdlib’deki son gelişmelerin Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl etkilediğine ilişkin soruya İdlib 2018’de varılan Gerginliği Azaltma Bölgesi mutabakatını hatırlatarak yanıt verdi:

"Öncelikle Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı durmak gerekir. Türkiye, ılımlı muhalifleri teröristlerden ayırma, askerden arındırılmış bölge yaratma, M-4 ve M-5 karayollarında geçiş imkanı sağlama konusunda verdiği sözleri bir buçuk yıldır yerine getirmedi"

"Türk ortaklarımızın karşılaştıkları zorlukları anlıyoruz" diyen İliçev, bununla birlikte Suriye’deki rejim ve Rusya’ya ait noktaların silahlı grupların saldırısına maruz kaldığını ifade etti.

İliçev, "Öylece oturup İdlib kazanında olacakları bekleyemeyiz" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Türkiye ile Esad güçleri arasındaki gerginlik, 3 Şubat’ta rejim unsurlarınca yapılan yoğun topçu atışı sonucu 7 asker ve 1 sivil personelin şehit olmasıyla tırmanmıştı. Milli Savunma Bakanlığı, bu saldırıya misliyle karşılık verildiğini aktarırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 76 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini kaydetmişti.

Bu olaydan bir hafta sonra Esad güçleri İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri noktalarını yine hedef almış ve 5 asker şehit olmuştu. Bakanlık, saldırıya karşılık verildiğini ve 101 Esad askerinin etkisiz hale geldiğini aktarmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de yaşanan gerginliğe ilişkin dün yaptığı açıklamada, rejim güçlerine yönelik saldırıların devam edeceği sinyalini vermişti. Erdoğan, "Mehmetçiklerimize saldırdıkça bedenili çok ama çok ağır ödeyecekler" şeklinde konuşmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU