CHP'nin Kanal İstanbul başvurusunu AYM oy birliğiyle reddetti

Yüksek mahkeme, Kanal İstanbul projesi için Yap-İşlet-Devret modelini düzenleyen kanuna “…Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projeleri,…" ibaresinin eklenmesiyle ilgili başvuruyu karara bağladı

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç, Özgür Özel ve 139 milletvekilinin Kanal İstanbul projesi için Yap-İşlet-Devret modeline eklenen ibarenin anasayaya aykırı olduğu iddiasıyla yaptığı başvuruda kararını açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüksek mahkeme, projede kamu yararı bulunmadığı ve çevrenin korunmasına ilişkin uluslararası yükümlülüklere uygun olmadığı belirtilerek yapılan başvuruda, iptal talebinin reddine karar verdi. 

Yap-İşlet-Devret modelini düzenleyen kanuna "“…Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projeleri,…" ibaresinin eklenmesini AYM'ye taşıyan CHP'nin başvurusunu görüşen yüksek mahkeme, projenin oluşturulduğu imar planına karşı idari yargı mercilerinde dava açılmasına herhangi bir engel olmadığını belirtti.

Kuralın kamu yararı dışında bir amaç gözettiğinin saptanmadığına da değinen AYM'nin duyurusunda, "Anayasa'ya aykırı bulunmayan kuralın iptal talebinin reddine karar verilmiştir" denildi.

Yüksek mahkeme, ret kararını oy birliğiyle verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU