Carlos Ghosn'un maaşını gizlice 50 milyon TL’ye şişirdiği iddiası mahkemede

Kaçak işadamı Nissan ve Mitsubishi'nin kendisini haksız yere işten çıkardığını iddia ediyor ve yaklaşık 99 milyon TL tazminat talep ediyor

Carlos Ghosn tutuklanmasına bir "komplonun" yol açtığını söylüyor (Bloomberg)

Kaçak işadamının avukatları CEO'nun eski işverenleriyle mahkemede ilk kez yüz yüze gelirken duruşmada, Carlos Ghosn'un Nissan ve Mitsubishi ortaklığını maaşını şişirerek  daha önce kabul ettiği maaş kesintisini etkili biçimde geri almak için kullandığı belirtildi.

Şirketlerin avukatları Ghosn'un, daha önce ödemeler konusunda itiraz eden Nissan ve Mitsubishi yönetim kurullarının haberi olmadan kendisine yaklaşık 50 milyon TL değerinde maaş ve prim verdiğini söyledi.

Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığının eski CEO'su 2018'de mali usulsüzlük suçlamalarıyla Japonya'da tutuklanmış ama geçen yıl aralıktaki duruşmasını beklerken Lübnan'a kaçmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maaşını alma biçimi de dahil olmak üzere görevini o ya da bu şekilde kötüye kullandığını reddeden Ghosn o zamandan bu yana haksız yere kovulduğunu iddia ederek araba üreticilerine bir dizi dava açtı. Bu davalardan biri Japon şirketlerinin pazartesi yeni belgeler sunduğu Hollanda'da görülüyor.

Şirket avukatları Hollanda mahkemesine sundukları iddiada Nissan-Mitsubishi ortaklığı aracılığıyla Ghosn'un, kamuya açıkladığı kazancındaki kesintiyi telafi etmek için kendini bir tür tazminatla ödüllendirdiği suçlamasında bulundu. Ghosn Nisan 2017'de Nissan CEO'luğu görevinden ayrıldığında maaşındaki kesintiyi kabul etmişti.

Nissan-Mitsubishi avukatı Eelco Meerdink ellerinde Ghosn'un 2018'de 498 bin avroluk (yaklaşık 3,5 milyon TL) şahsi Fransız vergi borcunu şirketlere ödettiğinin de kanıtı olduğunu ve Hollanda gelir vergisi oranlarındaki yaklaşan artıştan kaçınmak için 2019 maaşının "ön ödemesini" ayarladığını söyledi.

Ghosn'un avukatlarıysa bilinmeyen veya haksız ödeme yönündeki iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi.

Avukat Roeland de Mol Amsterdam Bölge Mahkemesi'ne, “Bay Ghosn'un iyi maaş aldığına itiraz etmiyoruz. Ama önünde Fransız ve Japon şirketlerinin işbirliğinde bulunmasını sağlamak gibi zorlu bir görevi vardı. Nissan'ın CEO'luğundan istifa ettikten sonra golf oynamak için emekliye ayrılmadı" dedi.

Eski yöneticinin temmuzda şirketlere haksız yere işten çıkarılma davası açmasından bu yana davanın halka açık ilk oturumu olan duruşmada Ghosn'un avukatları müvekkillerinin Nissan ve Mitsubishi tarafından işten çıkarılmasına itiraz ederken suçlamalar ortaya çıktı.

Ghosn, Hollanda iş yasalarını ihlal ettiğini iddia ettiği Japon araba üreticilerinden 15 milyon avro (yaklaşık 99 milyon TL) tazminat talep ediyor.

Nissan-Mitsubishi soruşturmasının ardından işten çıkarılan Ghosn'un avukatları şirketlerin Ghosn'un işten çıkarılmasını mali usulsüzlük zeminine oturtmak için kullandığı şirket belgelerinin erişime açılmasını savundu.

İş adamının avukatları Hollanda'da kayıtlı bir kuruluş olan Nissan-Mitsubishi BV'nin başkanlığını yapan müvekkillerinin haksız yere işten çıkarıldığını çünkü aleyhindeki suçlamaların detaylarının kendisiyle paylaşılmadığını iddia ediyor. Avukatlar belgelerde şirketlerin, müvekkillerinin faaliyetlerinin farkında olduğunun ortaya çıkacağını söylüyor.

De Mol mahkeme heyetine şöyle dedi:

Nissan ve Mitsubishi Ghosn'u kamu önünde utandırdı. Raporları ve suçlamaları Ghosn'a asla sunulmadı. Yasal bir süreç de yoktu.

Avukat, “Ghosn'un görevden alınmasının sebepleri hakkında eksiksiz bir müzakere" talep ederek ekledi:

Bunu yapabilmek için dosyasındaki bilgilere ihtiyacımız var. Bay Ghosn savaşmaya hazır.

Meerdink yöneticinin işten çıkarılmasının sebeplerinin açık olduğunu ve avukatlarının "zarf attığını" söyledi.

Amsterdam mahkemesi Nissan ve Mitsubishi 26 Mart'ta Ghosn'un işten çıkarılmasının nedenlerine dair kendi dosyalarını hazırlayana kadar belgelerle ilgili karara varmayı erteleyeceğini söyledi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU