Koronavirüs: Bugüne kadar hangi ülkeler vatandaşlarını tahliye etti?

Birçok ülke, dünyaya yayılan salgının başlangıç noktası Çin’den vatandaşlarını çıkarıyor

Çin'de koronavirüs salgınından korunmak için bazı kişiler yüzlerine maske takmanın yanı sıra plastik örtüyle dolaşıyor (Reuters)

Dünyada giderek daha fazla sayıda ülke, Çin'in koronavirüs görülen bölgelerinden vatandaşlarını ve diplomatik personelini tahliye ediyor veya etmeyi planlıyor.

Bazı ülkelerin tahliye çalışmaları ve dönüş yapanların getireceği sağlık tehdidiyle başa çıkma planlarıysa şöyle:

Daha önce de Vuhan'dan 83 kişiyi tahliye eden Kazakistan bugünlerde vatandaşlarını tahliye etmek için Çin'e iki uçak göndermeyi planlıyor. Çin'de kalan 719 Kazak’tan 391'i ülkesine geri gönderilmeyi talep etmişti. 

Singapur Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre 179 Singapur vatandaşıyla aile üyeleri bir diğer tahliye uçuşuyla Vuhan'dan Singapur’a getirilecek.   

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre 30 Filipinli 9 Şubat'ta Vuhan'dan Filipinler'e geri döndü. Geri dönen yolcularla hükümetin görevlendirdiği 10 kişi 14 gün karantinada tutulacak. 

Birleşik Krallık’ın Vuhan'dan kalkan ve 200'den fazla yolcu taşıyan son tahliye uçağı Kraliyet Hava Kuvvetleri üssüne 9 Şubat'ta indi. Vuhan'dan kalkan ve 83 Britanyalıyla 27 Avrupa Birliği vatandaşını taşıyan uçak da geçen hafta Birleşik Krallık’a ulaştı. 

9 Şubat'ta Brezilya'ya inen, Vuhan'dan tahliye edilmiş 34 Brezilyalı 18 gün karantina altına alınacak.   

Çoğu ABD vatandaşı yaklaşık 300 yolcuyu taşıyan iki uçak 6 Şubat'ta Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek üzere Vuhan'dan havalandı. ABD Dışişleri Bakanlığı bunun koronavirüs salgınının merkezinden tahliye edilen üçüncü grup olduğunu bildirdi. 

Orta Asya ülkesinin devlet havayolu şirketinin dediğine göre 6 Şubat'ta Özbekistan 251 kişiyi Çin'den tahliye ederken Taşkent'te karantina altına aldı.   

Yetkililer Yeni Zelandalı, Avustralyalı ve Pasifik Adalı yolcuları Vuhan'dan tahliye eden uçağın 5 Şubat'ta Yeni Zelanda'daki Auckland'e indiğini söyledi.   

Tayvan Vuhan'da mahsur kalmış, tahminen 500 Tayvanlının ilk grubunu tahliye etti. 

İtalya 3 Şubat'ta 56 vatandaşını Vuhan'dan tahliye ederek Roma'ya getirdi. Hükümet grubun iki hafta askeri bir hastanede karantina altında tutulacağını söyledi. 

Suudi devlet televizyonunun haberine göre 2 Şubat'ta Suudi Arabistan 10 öğrenciyi Vuhan'dan tahliye etti.   

Endonezya hükümeti 2 Şubat'ta 243 Endonezyalıyı Hubei'den tahliye etti ve Borneo'nun kuzeybatısındaki bir adada bulunan askeri üste karantina altına aldı. 

Güney Kore 31 Ocak'ta ülkeye varan bir tarifeli seferle 368 kişiyi ülkelerine geri getirdi. İkinci bir tarifeli seferse 31 Ocak'ta Seul'dan ayrılarak 350 Güney Kore vatandaşını daha tahliye etme planıyla Vuhan'a hareket etti.   

Japonya'ysa vatandaşlarını tahliye etmek için Vuhan'dan kalkıp 31 Ocak'ta Japonya'ya vararak ülkesine geri dönen 565 vatandaşını taşıyan üçüncü bir uçak kiralamıştı.   

İspanya hükümeti vatandaşlarını ülkelerine geri getirmek için Çin hükümeti ve Avrupa Birliği'yle çalışıyor. 

Globe and Mail gazetesine göre Kanada 5 Şubat gününün erken saatlerinde 176 vatandaştan oluşan ilk grubu Vuhan'dan Ontario'daki bir hava üssüne tahliye etti. Ülkenin Dışişleri Bakanı ikinci bir grubun Vancouver'da uçak değiştikten sonra 5 Şubat'ın daha geç saatlerinde vardığını söyledi. Tahliye edilenlerin hepsi iki hafta boyunca üste karantina altında tutulacak.

 

 

Bölgedeki yetkililere göre Rusya'nın Uzak Doğu bölgesi üzerinden vatandaşlarını 1 Şubat'ta Çin'den çıkarmaya başladığı kaydedildi. Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova ülkenin şu anda Hubei'de bulunan 600'den fazla Rusya vatandaşını tahliye etmeyi planladığını söyledi. RIA Haber Ajansı'na göre ilk Rus askeri uçağı Rusya vatandaşlarını Vuhan'dan tahliye etmek için 4 Şubat'ta havalandı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok Hollanda'nın 20 Hollanda vatandaşıyla ailelerinin Hubei'den gönüllü tahliyesi için hazırlandığını söyledi. Hollanda AB ortakları ve Çin yetkilileriyle hazırlıklara son şeklini veriyor. 

Fransa bazı vatandaşlarını Vuhan'dan tahliye etti ve yolcuları karantinaya alacağını bildirdi. İlk olarak semptomu olmayan vatandaşları, daha sonraysa henüz belirlenmemiş bir tarihte hastalık semptomlarını gösteren vatandaşları tahliye edeceğini belirtti.

İsviçreli yetkililer Çin'den tahliye edilen Fransızlara 10 vatandaşlarının katılmasını umuyor. 

Geçen hafta 138 Tayland vatandaşı Vuhan'dan uçakla ayrılarak ülkelerine geri döndü. Bu kişiler iki hafta karantina altında tutulacaklar.

Yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı Çin'in Vuhan kentindeki, 32'si Türk 42 kişiyi taşıyan uçak 1 Şubat’ta Ankara'ya ulaştı.

Sağlık Bakanlığınca planlanan tahliye operasyonu için ambulansa çevrilen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait A400 M tipi askeri kargo uçağı, yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından, alınan tedbirler çerçevesinde Etimesgut Askeri Havalimanı’nda hangarların arkasındaki en uzak alana çekildi. Uçakta bulunanların 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacağı ve 3 günde bir her birinin tetkiklerinin yapılacağı belirtildi.

Independent Türkçe, Reuters

 

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

DAHA FAZLA HABER OKU