Selvi: Asker Gülen’in yurt dışına kaçmasına göz yumdu, mücadele edilseydi 15 Temmuz olmazdı

"Asker, Erbakan ve Erdoğan ile mücadele ettiğinin binde biri kadar mücadele etseydi, FETÖ 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunacak gücü bulamazdı"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, “FETÖ’nün siyasi ayağı” üzerinden başlayan tartışmada suçun Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olduğu iddialarını taşıyan bir köşe yazısı yazdı.

Köşe yazısında sık sık eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a tepki gösteren Selvi, askerin FETÖ ile mücadele etmediğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selvi’nin köşesinde “Başbuğ’a sorular” ara başlığının ardından kaleme alınan satırlar şöyle:

FETÖ’cülerin askeri liselere giriş sınav sorularını çaldığına ilişkin soruşturma, 1986 yılında açıldı. Peki o zaman iktidarda AK Parti, yönetimde ise Erdoğan mı vardı?

15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren Mehmet Dişli’den Mehmet Partigöç’e, Gökhan Sönmezateş’e kadar generaller TSK’ya ne zaman girdi? Onların Harp Okulu’na girdiği tarihlerde AK Parti mi vardı, Başbakan Erdoğan mıydı?

15 Temmuz’da Ankara’yı bombalatan general Hakan Evrim, 1984 yılında Harp Okulu’na girerken onu TSK’ya yerleştiren Erdoğan mı oldu?

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast timinin başında yer alan Gökhan Şahin Sönmezateş, 1988 yılına kadar her yıl komisyonun huzuruna çıkmasına rağmen kim tarafından kurtarıldı?

Hürriyet yazarı Sedat Ergin’in tespitlerine göre “Darbeye katılan havacı 43 generalin 21’i 1980-83 arasında, yani 12 Eylül darbesinin olduğu dönemde, 19’u 1990’ların başında, 3’ü ise 1980 öncesinde girmiş.”

28 Şubat oldu. Asker Refah Partisi’ni kapatmak ve Erbakan’ı devirmek için mücadele etti. 28 Şubat’ta Erbakan’a “Beceremediniz, çekin gidin” diye seslenen Fetullah Gülen’in yurtdışına kaçmasına göz yumulurken, Erbakan başbakanlıktan istifaya zorlandı.

28 Şubat’ta Erbakan’ın partisi kapatılıp kendisi yasaklı hale getirildi. AK Parti kapatılsa Erdoğan ne olacaktı? Erdoğan da yasaklı olacaktı.

Asker, Erbakan ve Erdoğan ile mücadele ettiğinin binde biri kadar mücadele etseydi, FETÖ 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunacak gücü bulamazdı.

Başbuğ'un 26 Haziran 2009'da çıkan bir yasayı "FETÖ'nün siyasi ayağını bulmak" için işaret etmesinin ardından başlayan tartışma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadeleriyle alevlenmişti. Erdoğan, AK Partili vekillerin Başbuğ'a dava açması gerektiğini söylemişti.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU