BMGK'nın Filistin taslağındaki eleştiriler yumuşatıldı: ABD'nin adı yok, Trump'ın planı kınanmıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde salı yapılacak oylama öncesi Filistin kararına dair taslakta değişikliğe gidildi

BMGK kararının ilk taslağında ABD'ye yönelik sert eleştiriler yer alıyordu (AFP)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gerçekleştirilecek oylama öncesinde, daha önce basına sızan taslak raporda yer alan ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu barış planına yönelik eleştirel tonun yumuşatıldığı aktarıldı. AFP’nin incelediği metnin kopyasında, son taslakta planın yazarı olarak ABD’nin isminden artık bahsedilmiyor. 

Değişiklikler, salı gerçekleştirilecek oylama öncesinde diplomatik baskıların arttığı sırada geldi. Oylamada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da olması bekleniyor. 

Diplomatik baskıya örnek olarak Tunus’un BM Daimi Temsilcisi Moncef Baati’yi aniden görevden alınması gösteriliyor. Baati, BM Güvenlik Konseyi’nin Filistin kararı konusundaki görüşmelerine öncülük ediyordu. AFP’nin haberine göre, Baati’nin görevden alınma gerekçesinin ülkesinin dışişleri bakanlığını konuya dair yeteri kadar bilgilendirmediğinin olduğu ifade edildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diplomatik kaynaklar Tunus Devlet Başkanı Kays Said’in, Baati’nin Filistinlilere verdiği desteğin Tunus’un ABD’yle ilişkilerine zarar verebileceğine yönelik kaygı duyduğunu aktardı. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, perşembe ABD’nin planına dair Güvenlik Konseyi’nde bilgilendirmede bulunmuştu. Plana göre İsrail’in 130’dan fazla yerleşim yerini ilhak etmesine olanak tanınıyor.

Geçen hafta Tunus ve Endonezya tarafından sunulan Filistin kararının ilk taslağı, ABD planının “uluslararası hukuku ve İsrail-Filistin çatışmasına yönelik adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için uluslararası açıdan kabul görmüş referansları ihlal ettiği” belirtilmişti. 

Metnin son halindeyse ilgili madde ABD girişiminin “çatışmaya yönelik adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için uluslararası açıdan kabul görmüş referanslardan ve sınırlayıcı unsurlardan ayrılıyor” şeklinde düzenlendi. 

Taslak kararda “mümkün olan en erken tarihte” Ortadoğu’da uluslararası bir konferans düzenleme çağrısı da artık yer almıyor. Taslak kararın son hali, bunun yerine 2008 BM kararında böyle bir çağrının yapıldığının hatırlatılmasıyla yetiniyor. 

Ayrıca, “provokasyon, kışkırtma ve tahribat gibi eylemlerle birlikte terör faaliyetlerinin de dahil olduğu sivillere karşı gerçekleştirilen tüm şiddet olaylarının kınandığına” dair bir satır da eklendi. 

Yapılan değişikliklerle birlikte metnin yumuşak tonunun muhtemel ABD vetosunu önleyip önleyemeyeceği belirsizliğini koruyor. Metin işgal edilmiş bölgelerdeki İsrail yerleşimlerini kınamaya ve 1967 sınırlarının korunması gerektiğini onaylamaya devam ediyor. 

Mahmud Abbas’ın oylamadan sonra New York’ta eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le birlikte basın konferansı düzenlemesi bekleniyor. 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU