Trump’ın sınır politikasını dünyaya anlatan video: Anne ile bebeğin kavuşma anı

Bir ay boyunca bebeğinden ayrı kalan anne: Aynı şeyi yaşayan binlerce aile var, ama konuşmaktan korkuyor olabilirler

ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmen politikaları kapsamında ayrı tutulan Honduraslı anne ve bebek, gelen yoğun tepkiler üzerine San Francisco'da kavuşturuldu.

Yürek burkan görüntüler, Trump’ın sınır politikası kapsamında bir ay boyunca bebeğinden ayrı kalan annenin ona kavuşma anını gösteriyor.

Görüntülerde, Honduraslı 17 aylık kız bebek Juliet’in San Francisco Uluslararası Havaalanında gözü yaşlı annesi Sindy Flores tarafından kucaklanırken ağlamaya başladığı görülüyor.

 

 

23 yaşındaki anne, ayrılığın kızını nasıl etkilediği ve gözaltında tutulduğu sırada ona nasıl davranıldığı konusunda endişe duyduğunu belirtti.

Flores, NBC'ye yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

 

“Ne yapacağımı bilmiyordum, harap oldum. Onun benimle değil başka bir yerde olduğunu bilmek ve elimden hiçbir şey gelmemesi ben güçsüz kıldı.” 

 

San Francisco Chronicle’a bu olayı yaşayan tek kişinin kendisi olmadığını anlatan Flores, “Aynı şeyi yaşayan binlerce aile var, ama belki de konuşmaktan korkuyorlar" diye konuştu.

Flores'in yedi ve dokuz yaşlarında, sınırdan geçen ve San Francisco'da kalan iki çocuğu daha var.

Juliet’in ruh sağlığı hakkında konuşan psikolog Chandra Ghoshippen ise şunları kaydetti:

 

“Olaydan etkilenecek kadar yeterli yaşta olmasının yanı sıra, yaşı daha büyük bir çocuğa kıyasla bu olaydan etkilenmesi daha muhtemel, çünkü ebeveynleri onun dünyası; bildiği her şey ebeveynlerinden ibaret.”

 

Juliet’in babası aralık ayı sonunda ABD-Meksika sınırında ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kurumu (ICE) tarafından gözaltına alınınca, küçük çocuk Juliet de nezarete alınmıştı.

Babası Kevin Ventura-Corrales, sınır dışı edilmekle karşı karşıya kalırken, annesi Flores sığınma talebinin işleme alındığı süreçte ABD'de kalmıştı.

Juliet, ebeveynlerinden alındıktan sonra Teksas'taki göçmen çocukların kaldığı bir barınakta tutulmuştu.

Latin Amerikan sosyal adalet hareketi Mijente tarafından başlatılan kampanyanın ardından anne ve bebek Salı günü birbirine kavuştu.

Mijente, ailenin şu anda ABD'ye iltica sürecinde "çok uzun bir savaş" ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, sıfır tolerans politikasının sınırda hâlâ devam ettiğini söyledi.

Trump yönetimi, yasadışı yollarla sınırı geçen göçmen ebeveynleri çocuklarından ayırma konusundaki politikasını tepkiler üzerine geçtiğimiz haziran ayında resmen kaldırmıştı.

ABD’li yetkililer, hükümetin kapanmasının ardından yığılan işler sebebiyle 800 binden fazla başvuru üzerinde ayrıntılı çalışma yapıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU