Pentagon “büyük güçlerle” uzun vadede rekabet için daha fazla bütçe istiyor

Bu yılın bütçe teklifinde Çin ve Rusya’yla rekabete yönelik daha fazla söylemin gündemi belirlemesi bekleniyor

Pentagon'un uzun vadede Çin ve Rusya'yla rekabeti birincil önemde gördüğü belirtildi (Reuters)

Donald Trump yönetiminin Rusya ve Çin’in yükselişine karşılık verebilmek için Ortadoğu’daki ABD askerlerini çekmeye yönelik tartışma yürüttüğü belirtilse de son dönemde atılan hamlelerin farklı mesajlar barındırdığı ifade ediliyor. Politico’nun haberine göre, geçen ay İranlı komutan Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Ortadoğu’ya daha fazla ABD askeri göndermeye yönelik tartışmalar ABD yönetiminde, Beyaz Saray’ın haftaya açıklayacağı 741 milyar dolarlık (yaklaşık 4 trilyon 450 milyar TL) savunma bütçesine dair çoktan kuşku uyandırmaya başladı. 

Connor O’Brien ve Jacqueline Feldscher’in haberinde, 1 Ekim’de başlayacak mali dönemde değerlendirilecek bütçe teklifinin, yönetimin Pekin ve Moskova’yla yürüttüğü rekabete dair daha fazla söylemi gündeme getireceği belirtildi. Ancak bu hırsın maliyetli olacağı ve Trump’ın sınır duvarı için de ayrılacak 7 milyar dolarlık (yaklaşık 42 milyar TL) bütçe göz önünde bulundurulduğunda Pentagon’un bütçeden istediğini alamayabileceği ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan İran’la muhtemel bir savaşın ya da Irak ve Suriye’de konuşlandırılan ABD askerlerinin geleceğinin de durumu karmaşıklaştırdığı belirtildi. 

Demokrat Parti’nin Temsilciler Meclisi üyelerinden Seth Moulton konuya dair, “Askerlerimiz çölde sıkışmışken, (Çin’e ve Rusya’ya karşı oluşturulacak ekseni) açıklamak zor olacak” ifadelerini kullandı. 

Yönetimin 2018’de açıklanan Ulusal Savunma Stratejisi’nde Rusya ve Çin’le rekabet temel öncelik olarak belirlenmişti. Ancak Demokratlar Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Pentagon’un bu stratejiye sadık kalıp kalmayacağına dair temkinli olduklarını belirtiyor. 

Demokrat Partili bir diğer isim Adam Smit’se, ABD Başkanı Donald Trump’ın hamlelerinin Pentagon’un bütçe düzenlemelerine zarar verdiğini belirtti. 

Pentagon, uzun vadede Rusya ve Çin’le rekabet edebilmek ve Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerle bölgesel konularda karşı karşıya gelmeyi sürdürebilmek için yeni bir yolun bulunması gerektiğini doğruluyor. 

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman geçen ay yaptığı açıklamada, temel önceliğin değiştirilmesi gerektiğini ancak mevcut kriz ve tehditlerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etmişti. 

 

Independent Türkçe, Politico 

DAHA FAZLA HABER OKU