Oscar 2020: Altın heykelciğin değeri ne kadar?

2020 Akademi Ödülleri töreni 9 Şubat Pazar günü gerçekleşecek

Bir Oscar heykelciğinin yapım maaliyeti yaklaşık 400 dolar (Reuters)

Sinema sektöründe Akademi Ödülü'nün bir kişinin sahip olabileceği en prestijli mükafatlardan biri olduğu yaygın biçimde kabul ediliyor.

Yıldızlarla dolu bu gecede büyük ödülü kazananlar sıklıkla duygularına hakim olamıyor. Tıpkı 2002'de En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanarak tarihe geçen ve kabul konuşmasında sahnede şimdiye kadar yapılmış en heyecanlı konuşmalardan birini yaparak akıllara kazınan Halle Berry gibi.

2010'dan bu yana ödül töreninin ardından gecenin kazananlarının isimlerinin heykelciklerine kazınması bir gelenek haline geldi.

Hollywood'daki en üst düzey kişilerden bazılarının isimlerinin işlendiği bu altın heykelciklerin bir hayli pahalı olduğu varsayılıyor olabilir.

Ancak bir Oscar heykelciğinin değeri aslında pek çok kişinin tahmin ettiğinden çok daha düşük.

Bir Oscar heykelciği yapmanın maliyeti ne ve heykelceğin değeri ne kadar?

Time Inc.'in kişisel finans şirketi Coinage'in 2017 tarihli videosuna göre bir Oscar heykelciğinin yapım maaliyeti yaklaşık 400 dolar (yaklaşık 2,5 bin TL).

Ancak bu rakam, altın figürün gerçekte sahip olduğu değer değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2015'te Los Angeles'ta bir hakim, 1942'de başrolünde Rita Hayworth'un yer aldığı müzikal türündeki film My Gal Sal ile En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazanan Joseph C. Wright'in Oscar heykelciğinin 10 dolar (yaklaşık 60 TL) karşılığında Akademi'ye iade edilebileceğine karar vermişti. Bu heykelcik daha önce 79 bin 200 dolara (yaklaşık 475 bin TL) alıcı bulmuştu.

1951'den birkaç yıl öncesine kadar Oscar kazananların ve varislerinin altın heykelcikleri öncelikle Akademi'ye 10 dolara satmayı teklif etmeden satamayacaklarını ifade eden bir kural uygulanıyordu.

Ancak birkaç yıl önce bu düzenleme değişti ve böylelikle ödülünü satmak isteyen Oscar sahiplerinin heykelciği ilk önce Akademi'ye 1 dolar (yaklaşık 6 TL) karşılığında geri teklif etme şartı getirildi.

Oscar internet sitesinde şu açıklama yer alıyor:

Akademi Ödülü kazananlar, Akademi'nin telif hakları veya Oscar heykelciğinin maddi olmayan ek değeri ya da ticari markası ve hizmet markası tescili üzerinde hiçbir hakka sahip değildir. Ödül sahipleri bu kural ve düzenlere uymakla yükümlüdür. (...) Ödül sahipleri, Oscar heykelciklerini satamaz veya heykelcikten başka yollarla tasarruf edemez, hukuki bir işlem gereğince satışı ya da tasarrufu ilk önce Akademi'ye toplam 1 dolar karşılığında teklif edilmeden gerçekleştirilemez.

Açıklama bu kuralın "Akademi Ödülü kazananların varisleri ve bir heykelciği hediye veya vasiyet aracılığıyla sahip olabilecek şekilde devralanlar" için de geçerli olduğunu ekliyor ve minyatür heykelciklerin de standart boyuttaki heykelcikle aynı kurallara tabi olduğu belirtiliyor.

Oscar Ödüleri geçmişte hangi fiyatlara satılmıştı?

Altın Oscar heykelciklerinin çok yüksek meblağlara satılmasını engellemek için konulan bu katı kurallara rağmen geçmişte bazı heykelciklerin alıcı bulmasının önüne geçilemedi.

Vainty Fair'e göre 1999'da Michael Jackson, yapımcı David O. Selznick'in 1939 yapımı romantik filmi Rüzgar Gibi Geçti'yle (Gone With the Wind) kazandığı En İyi Film Oscar'ını 1,54 milyon dolara (yaklaşık 9,3 milyon TL) satın aldı.

Aynı zamanda filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanan Vivien Leigh'in ödülü de 1993'te 500 bin dolardan (yaklaşık 3 milyon TL) fazla bir fiyatla alıcı bulmuştu.

Üç yıl sonra da Clarke Gable'nin 1934 yapımı Bir Gecede Oldu (Happened One Night) filmiyle kazandığı En İyi Erkek Oyuncu Ödülü 600 bin dolardan (yaklaşık 3,6 milyon TL) yüksek bir ücretle satın alınmıştı.

1929'da gerçekleştirilen ilk Akademi Ödülleri töreninden bu yana 3 binden fazla Oscar heykelciği kazananlarına takdim edildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU