10 bin yıllık iskelet, ilk insanların Amerika'ya ulaşmasına dair teoriye meydan okuyor

İnsan kalıntıları üzerinde yapılan araştırma 8 ila 12 bin yıl kadar önce Orta Amerika'da birbirinden ayrı iki topluluğun bir arada yaşadığını öne sürüyor

Geleneksel teorilere göre Paleo Kızılderililer günümüzden 47.000 ve 14.000 yıl önceki bir aralıkta varolan Beringia adındaki kara ve buz köprüsü üzerinden Kuzey Amerika'ya geçti (AP)

Araştırmacıların iddiasına göre bir sualtı mağarasında bulunan 10 bin yıllık iskeletin varlığı "geleneksel" teorinin öne sürdüğünün aksine insanların Amerika'ya tek bir topluluk halinde varmadığını, farklı alanlardan geldiğini gösteriyor.

İyi korunmuş kalıntılar 30 yaşındaki bir Paleo-Kızılderili kadınına ait ve Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda yer alan Tulum şehri yakınlarındaki Chan Hol adlı mağarada bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılara göre keşif "farklı coğrafi başlangıç noktalarından gelen" çok sayıda erken yerleşimci grubun varlığına işaret ediyor.

İskelete Chan Hol 3 adı verildi ve bilim insanları kafatasının şekil ve yapı itibariyle bulunan ve benzer bir zaman diliminden geldiği düşünülen diğer iskeletlerden farklı olduğunu, bunun da "morfolojik olarak farklı en az iki ayrı Paleo-Kızılderili popülasyonu olduğuna" işaret ettiğini söylüyor.

Paleo-Kızılderililer Amerika'ya gelen ve ardından yerleşen ilk insanlardı.

Güney Amerika'daki Patagonya bölgesine göç etmeden önce, 12 bin yıldan uzun süre önce yaşanan son Buz Devri sırasında Beringia olarak bilinen ve Asya'yı Kuzey Amerika'ya bağlayan eski bir kara köprüsünden geçtiklerine inanılıyor.

Spreading_homo_sapiens_la.svg_.png
Afrika'dan çıkış teorisine göre Homo Sapiens'in dünyaya yayılışı (Wikimedia/Urutseg)


Çalışmanın yazarlarından Liverpool John Moores Üniversitesi'nde kuvaterner jeolojisi ve jeoarkeoloji profesörü  Dr. Silvia Gonzalez, PA haber ajansına verdiği demeçte “Bu yeni sonuçlar Amerika'nın insanların yaşam alanı olma sürecine dair 12 bin yıl önce Beringia'dan Patagonya'ya çok hızlı göç eden tek ve homojen bir Paleo-Kızılderili nüfusuna dayanan 'geleneksel model'e meydan okuduğu için hayli önemli. Sonuçlarımız biri Orta Meksika'da, diğeri Yucatan Yarımadası'nda olmak üzere morfolojik olarak farklı en az iki Paleo-Kızılderili popülasyonunun 12 bin ila 8 bin yıl önce bir arada yaşadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Heidelberg Üniversitesi'nde yerbilimleri profesörü Wolfgang Stinnesbeck liderliğindeki ekip, bazı parmak kemiklerini kaplayan ve akmataşı denilen mineral çökeltileri kullanarak iskeletin kaç yaşında olduğunu tespit etti.

Chan Hol 3'ün en az 9 bin 900 yaşında olduğuna inanıyorlar, daha yaşlı da olabilir.

Yapısal analizler, Chan Hol 3'ün Tulum mağaralarında bulunan diğer üç kafatasına benzer şekilde geniş elmacık kemikleri, düz alnı ve yuvarlak bir kafası olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak araştırmacılara göre, kafatasına ait özellikleri bölgede bulunan uzun kafalı Paleo-Kızılderili iskeletlerinden daha farklı.

Gonzalez bulguları “Tulum iskeletleri, ya farklı başlangıç noktalarından gelen birden fazla insan grubunun Amerika kıtasına ulaştığını ya da Yucatan Yarımadası'nda tecrit altında yaşayan küçük bir grup yerleşimcinin farklı bir kafatası morfolojisi geliştirmeye yetecek kadar zamanı olduğuna işaret ediyor.

Her iki durumda da, Amerika'nın erken iskan tarihi daha karmaşık bir hal alıyor.İnsan morfolojisine dair yeni verilere göre, Amerika'nın erken iskan tarihi konusunda yaygın şekilde kabul edilen tarihlerin binlerce yıl öncesine dayanıyor olabilir" ifadelerini kullanarak özetledi.

Bulgular PloS One adlı bilimsel yayında yayımlandı.

 

 

PA'dan da yararlanılmıştır

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU