Antarktika'da deniz seviyesinin yükselmesine yol açabilecek devasa bir delik keşfedildi

Thwaites buzulu kıyamet diye biliniyor: Eğer buzul çökerse, yükselen deniz seviyesi dünya genelindeki büyük şehirleri su altında bırakacak

Buzula dair daha geniş araştırmalar yürütülecek (Reuters)

Antarktika'nın sözümona kıyamet diye bilinen buzulunda, buzulun bilim insanlarının uzun zamandır endişe ettiğinden daha hızlı eriyebileceğini düşündüren büyük bir delik keşfedildi.

Büyük Thwaites sırtı eğer tamamen erirse deniz seviyelerini yaklaşık 60 cm'ye kadar yükselmesine neden olacak, bu da dünya genelinde büyük sahil şehirlerinin su altında kalması için yeterli bir seviye.

Birleşik Krallık büyüklüğündeki buz tabakası büyük Batı Antarktika'yı koruyan bariyer işlevi gördüğünden erimesi tüm bölgeyi daha sıcak sulara maruz bırakarak bölgenin istikrarsızlaşmasına neden olacak.

Bilim insanları, şimdi buzulun altındaki deliğin daha önce düşünülenden daha geniş olduğunu söylüyor, bu da onun çökmeye daha yatkın olduğu anlamına geliyor.

Boşluğun toplamda yaklaşık 10 km genişliğinde ve 300 metre derinliğinde olması yaklaşık 14 milyar ton buz kütlesinin kaybını temsil ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Thwaites'e yönelik yeni araştırmayı yöneten NASA'da radar uzmanı Pietro Milillo, "Boşluğun büyüklüğü şaşırtıcı ve eridikçe buzulun hacminin küçülmesine neden oluyor" dedi.

Milillo, kutup bölgesi üzerinde uçan ve buzula nüfuz eden hava ekipmanlarının kullanıldığı NASA'nın Operation IceBridge isimli programını ve İtalyan ve Alman uydularının topladığı verileri inceleyen ekibi yönetiyor.

Milillo, araştırmacıların önemli bir buz kütlesinin kaybını görmeyi umsa da boşluğun büyüklüğünün şoke ettiğini ekledi.

Science Advances isimli bilimsel yayında yayımlanan bulgular bilim insanlarından oluşan uluslararası ekibin buzula yönelik bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük araştırma projesinin başlamasından sonra geldi.

ABD ve Birleşik Krallık'ın 5 yıl boyunca 38 milyon sterlin ayırdığı (yaklaşık 295 milyon TL) Uluslararası Thwaites Buzulu Birliği buzulun neden bu kadar çabuk değiştiğini anlamaya çalışacak.

Robotların ve okyanus hava istasyonlarının kullanılacağı programda ayrıca alıcılarla donatılmış onlarca foktan da yararlanılacak. Araçların buzul ve etrafındaki suya dair veri toplaması amaçlanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU