Türk bankacılık sektörünün ilk yabancı ortağı UniCredit, Yapı Kredi Bankası’ndaki yüzde 12 hissesini satacak

Kasım ayında Koç Finansal Hizmetler’deki yüzde 50- yüzde 50 ortaklıktan çıkan UniCredit’in Yapı Kredi Bankası’ndaki doğrudan hissesi yüzde 20’ye gerileyecek

Fotoğraf: Reuters

İtalya’nın en büyük bankası UniCredit, Yapı ve Kredi Bankası’nda doğrudan sahip olduğu yüzde 31,9’luk hissesinin yüzde 12’sini satacağını açıkladı. 

Açıklamanın ardından Yapı Kredi’nin Borsa İstanbul’da işlem gören hisseleri yüzde 2,33 yükselişle güne başladı. Saat 12:30 itibariyle ise değer artışı yüzde 3’e çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Unicredit’ten yapılan yazılı açıklamada pay satışı için ön talep toplanacağı, bunun için Citigroup, J.P. Morgan, Morgan Stanley ve UniCredit Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı görevlendirildi. 

Süreç sebebiyle bahse konu paylar için 180 günlük satış yasağı getirildi. 

“Pay devri, UniCredit’in hissedarlık yapısının sadeleştirmek ve sermaye dağılımını optimize etmek için hâlihazırda sürdürdüğü stratejinin bir parçası” denilen açıklamada 30 Kasım’da gerçekleşen “iş ortaklığı sonlandırma” anlaşması hatırlatıldı. 

13 yıllık ortaklık bitmişti 

Unicredit, kasım ayında Koç Finansal Hizmetler’deki yüzde 50 hissesinin tamamını Koç Holding’e satarak 13 yıllık ortaklığı bitirmişti. 

Bu ortaklığın bitmesinden önce İtalyan banka, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin dolaylı hissedarıydı. Zira Koç Finansal Hizmetler A.Ş., Yapı Kredi'nin yüzde 82'sine sahip. 

Bu anlaşmanın ardından UniCredit, Yapı ve Kredi Bankası’nın sermayesinde doğrudan yüzde 31,93 pay sahibi olmuştu. 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yapı Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, konuyla ilgili “Ülkemizin ekonomisine ve bankacılık sektörüne olan inancımızın büyük bir göstergesi olarak, işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte Yapı Kredi’de en büyük pay sahibi Koç Topluluğu olacak. Bankamız yeni dönemde güçlenerek büyüyecek” açıklamasını yapmıştı.

Türk bankacılık sektörünün ilk yabancı ortağı 

Türkiye'de yaşayanların daha uygun şartlarda konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla Kazım Taşkent tarafından 1944’te kurulan Yapı Kredi, 1980’de Çukurova Holding’e geçti. 

Ancak 2005’e gelindiğinde Çukurova Grubu’nun TMSF’ye olan borçları yeni bir satışın kapısını açtı. Grubun hisselerinin yüzde 57,4’ünü Koç Finansal Hizmetler aldı. 

Koç Finansal Hizmetler A.Ş, Koç Holding’in finans sektöründeki tüm iştiraklerini (Koçbank, Koç Yatırım, Koç Leasing, Koç Faktoring, Koç Portföy, Koçbank Nederland NV ve Koçbank Azerbaycan) tek çatı altında toplayrak 16 Mart 2001’de kuruldu. 

Bir yıl sonra ise Koç Grubu, İtalyan UniCredit ile bir ortaklık anlaşması yaptı. Bu anlaşmaya göre Koç Finansal Hizmetler A.Ş’nin ortaklık yapısı Koç Holding ve Unicredit arasında yarı yarıya bölüştürüldü. Böylelikle, Türk bankacılık sektörüne ilk kez yabancı bir ortak dahil oldu. 

2005’de Yapı Kredi hisselerinin Koçbank tarafından satın alınmasından bir yıl sonra Koçbank, Yapı Kredi’ye devredildi ve yeni oluşum, "Yapı Kredi" ismiyle faaliyetlerini sürdürdü. 

UniCredit ile Koç Holding Koç Finansal Hizmetler'de eşit hisseye sahip. Koç Finansal Hizmetler Yapı Kredi'nin yaklaşık yüzde 82'sine sahip.

Sermayesinde devletin tek kuruşu bulunmayan banka bugün Türkiye’nin en büyük üçüncü bankası.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU