Tarihin en büyük Ponzi dolandırıcılığından 150 yıl hapse mahkum edilen Bernie Madoff: Ölüyorum, beni tahliye edin

81 yaşındaki Madoff, alanında işlenmiş tarihin en büyük sahtekarlığının arkasında yer alıyor

Bernie Madoff, dolandırıcılık suçundan 2009'da tutuklanmıştı (AFP)

Kötü şöhretli Ponzi dolandırıcısı Bernie Madoff, ölümcül böbrek rahatsızlığı olduğunu ve yaşamak için önünde sadece 18 ayının kaldığını söyleyerek yargıçtan 150 yıl hapis cezasını çektiği cezaevinden sağlık nedeniyle tahliyesi için onay vermesini istedi.  

Finans uzmanı Madoff, yüzlerce müşterisini içeren Ponzi dolandırıcılığıyla (saadet zincirinin atası olarak bilinen sahtekarlık yöntemi ed.n.) ilgili kendisine yöneltilen 10’dan fazla federal suçu kabul etmesinin ardından 2009’da cezaevine gönderilmişti.

Ancak New York doğumlu finans danışmanının avukatları, mahkemeye bir dilekçe sunarak 81 yaşındaki müvekkillerinin son evre böbrek rahatsızlığının yanı sıra hipertansiyonla kalp ve damar hastalıklarının da aralarında bulunduğu diğer bazı “ciddi ve kronik tıbbi sorunlar” yaşadığını bildirdi.

Washington Post gazetesine telefonla röportaj veren Madoff ise tarihin en büyük Ponzi dolandırıcılığını organize etmiş olmaktan dolayı pişmanlık gösterirken, “Geçirdiğim bu hastalık türünün hiçbir tedavisi yok” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

On yıldan uzun süredir demir parmaklıklar ardında bulunan Madoff, son arzusunun torunlarıyla ilişkisini kurtarmak olduğunu söyledi.

Madoff, “Zaten 11 yılını yattım ve gayet açık konuşmak gerekirse başından sonuna kadar acı çektim” dedi.

Manhattan’daki federal savcılık yorum talebini geri çevirdi. Savcıların önümüzdeki günlerde Madoff’un avukatlarından gelen isteğe yanıt olarak karar talebinde bulunması bekleniyor.

2009’da milyarlarca doların karıştığı hileli yatırım dolandırıcılığına dair 11 federal suçu kabul eden Madoff onlarca yılda binlerce müşterisinin parasını çarptığını itiraf etmişti. Madoff’un kurbanlarının arasında zenginler ve ünlülerin yanı sıra farkında olmayarak besleyici fonlar (feeder fund) aracılığıyla kendisine yatırım yapmış ikinci derece mağdurlar da bulunuyordu.

Yeni mahkeme belgeleri Madoff’un geçen yıl temmuz ayında Kuzey Karolina’nın Butner kasabasında yer alan federal cezaevinin palyatif bakım ünitesine kaldırıldığını belirtiyor.   

Dilekçede avukat Brandon Sample şunları yazdı:

Madoff’un sağlık durumu kötüleşti ve kötüye gitmeye de devam edecek, ölümüne doğru fiziksel ve tıbbi açıdan daha çok desteğe ihtiyacı olacak.

Sample’ın yazdıklarına göre sözüm ona sağlık nedeniyle yapılacak bir tahliye, Madoff’un “toplumda daha verimli, zaman açısından yerinde” ve yetkililer üzerinde “daha az külfetli bir yaşam sonu bakım hizmeti almasına” imkan tanıyacak.

Mahkeme belgelerine göre Cezaevleri Bürosu geçen yıl aralık ayında Madoff’un tahliye talebini “işlediği suçun şiddetini en aza indireceğini” belirterek reddetmişti. Kurum Madoff’un tahliye tarihinin de 14 Kasım 2139 olduğunu kaydetmişti.

Associated Press’ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU