Lübnan’da dokuz aylık hükümet krizi sona erdi

Başbakan Saad Hariri'nin yeni hükümeti Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından onaylandı. Arap Birliği de karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi

1970 doğumlu olan Lübnan Başbakanı Saad Hariri ayı zamanda Müstakbel Hareketi lideri. (Fotoğraf: AA) 

6 Mayıs 2018'de yapılan genel seçimler sonrasında yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Saad Hariri, kabine listesini sunmak için dün akşam Baabda Sarayı'na çıktı. Hariri burada önce Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşerek onay aldı.

 

Ardından Meclis Başkanı Nebih Berri'nin de katıldığı üçlü görüşme gerçekleştirildi. 

Kabine açıklandı

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümetin 30 üyesi, Bakanlar Kurulu Sekreteri Fuad Filfil'in düzenlediği basın toplantısıyla açıklandı.

Filfil'in ardından söz alan Hariri ise konuşmasının başında hükümetin kurulmasında yaşanan gecikmeden ötürü Lübnan halkından özür diledi.

 

Yeni hükümetin önceliği ekonomi

Sünni politikacı Hariri, yeni hükümeti “Lübnan’ın 2019 imajının yansıması” olarak tanımladı. Lübnan Başbakanı, önceliklerinin ekonomi olacağını söyledi ve daha fazla kaybedecek zamanları olmadığını vurguladı.

Saad Hariri yeni hükümeti açıkladıktan sonra 14 Şubat 2005'te suikast sonucu hayatını kaybeden babası eski Başbakan Refik Hariri'nin Beyrut'taki mezarını ziyaret etti.

Arap Birliği'nden Lübnan'da yeni hükümet memnuniyeti

Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt yazılı açıklama yaparak Lübnan'da yeni hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Lübnan'da siyasi güçler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yeni hükümetin kurulması yaklaşık dokuz ay aldı. Ülkedeki etnik ve dini kimlikleri temsil eden partilerin Bakanlar Kurulu’ndaki paylarını bölüşmeleri konusunda çıkan alt krizler, aylar sonra aşılmıştı. Ocak ayında ise hükümetin kurulmasına yaklaşılmış ancak (Şii) Hizbullah’ın son dakika hamlesiyle anlaşma sağlanamamıştı. 84 milyar dolarlık kamu borcuyla baş etmeye çalışan Lübnan'da işsizlik ise yüzde 36'ya yükselmiş durumda. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU