6 milyon eurodan asgari ücrete düşüşün hikayesi: Tarık Çamdal

TFF 1. Lig ekiplerinden Adana Demirspor, Galatasaray'ın eski futbolcusu Tarık Çamdal'ı kadrosuna kattı. Adana Demirspor ile boş mukaveleye imza atan Tarık, Süper Lig'de Galatasaray'dan toplam 6 milyon 884 bin euro maaş almıştı

Tarık Çamdal / Fotoğraf: AA

Türkiye'de 4 Ocak'ta başlayan ve 31 Ocak'ta sona eren ara transfer döneminin bitmesinin ardından ajanslara "Tarık Çamdal Adana Demirspor'da" başlıklı haberler düştü.

Habere göre Adana Demirspor Kulübü Başkanı Murat Sancak, Ajansspor'a yaptığı açıklamada, "Tarık Çamdal ile asgari ücret üzerinden anlaştık. Çamdal boş mukaveleye imza attı. Uğur Hocamız oynatmak isterse oynatır. Hocamız ne derse o" diyordu.

 

 

Tarık Çamdal'ın hikayesi, zirveden aniden düşen bir futbolcuyu anlatıyordu aslında...

 

Tarık Çamdal - AA2.jpg

Tarık Çamdal / Fotoğraf: AA

 

Kariyerine Almanya'da başladı

24 Mart 1991'de Almanya'nın Münih şehrinde doğan Çamdal, futbola 5 yaşında babasının antrenörlük yaptığı Ingolstadt Türkgücü'nde başladı.

2004'te 13 yaşındayken şehrin takımı MTV Ingolstadt'a giden genç futbolcu, aynı yıl gösterdiği performansla 1860 Münih altyapısına transfer oldu.

2008 yılında 1860 Münih ile profesyonel sözleşme imzalayarak Almanya İkinci Futbol Ligi'nde (Bundesliga II) ilk kez forma giyen Çamdal, burada geçirdiği yılların ardından 2011-12 sezonunda Eskişehirspor'la anlaşarak Türkiye'nin yolunu tuttu.

Kırmızı-siyahlı kulüpteki ilk sezonunda Eyüpspor'a karşı oynanan Türkiye Kupası maçında forma giyen Çamdal, ikinci sezonunda ise Süper Ligde 8, Ziraat Türkiye Kupası'nda ise 6 maçta oynadı.

Çamdal, 2013-14 sezonunda büyük bir çıkış yaparak gösterdiği performansla A Milli Futbol Takımı'na kadar yükseldi.

Süper Ligde 24'ü ilk 11 olmak üzere 26 maçta kırmızı-siyahlı formayı giyen genç futbolcu, takımının finale kadar çıktığı Türkiye Kupası'nda 6 maçta forma giydi.

 

Tarık Çamdal - Galatasaray.jpeg
Fotoğraf: galatasaray.org

 

Üç büyükler onun peşindeydi

Çamdal, 2013-14 sezonunda Eskişehirspor formasıyla sergilediği performansla İstanbul'un "Üç Büyükler" olarak adlandırılan kulüplerinin radarına girmiş, deyim yerindeyse transferi için "Üç Büyükler" karşı karşıya gelmişti.

Eskişehirsporlu Tarık'ın sözleşmesi devam ederken Galatasaray'la imzaladığı ön protokol günlerce spor gündemini meşgul ederken, kırmızı-siyahlı kulüp, oyuncunun kadro dışı bırakılarak satılmayacağını açıklamasına neden olmuştu.

Dönemin Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Çamdal transferiyle ilgili  Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan'ı kastederek, "Oyuncu onun, isterse satar, isterse satmaz. Fiyatı da o tespit eder. Fiyat doğruysa satış gerçekleşir, yanlışsa zaten satış falan olmaz. Başkan ciddi ve tecrübeli bir iş adamı. Takdir ve tespitlerine güvenmek gerekir. Önemli olan işlemin gerçekleşebilmesidir. Gerisi magazin" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Eskişehirspor Başkanı Hoşcan'ın Çamdal için belirlediği rakam, 6 milyon euro, Galatasaray'ın önerdiği bedel ise 2 buçuk milyon euroydu. 

Önce Fenerbahçe ardından Beşiktaş aradan çekildi.

 

Tarık Çamdal - Galatasaray Dergisi.jpeg
Tarık Çamdal'ın sarı-kırmızılı ekibe transfer olmasının ardından Galatasaray dergisi: Yeteneğinin yanına çalışmayı katmış, gerçekleşecek hayallerin peşinde, kaderinde yazan sağ kanada bir de sol eklemiş hayatın ortasında futbolun kanatlarında bir adam; Tarık Çamdal...

 

Tarık Çamdal Galatasaray'da

Çamdal'ın 1 Eylül 2014'te Eskişehirspor'dan 4 milyon 750 bin euro bonservis bedeli karşılığında Galatasaray'a satıldığında tüm spor medyası, transferi, sarı-kırmızılı kulübün Beşiktaş ve Fenerbahçe'ye attığı transfer çalımı olarak nitelendirdi.

 

 

Sarı-kırmızılı kulüp, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı bildirimde, "Eskişehirspor Kulübü Derneği profesyonel oyuncularından Osman Tarık Çamdal ile 2014-2015 sezonundan başlamak üzere 5 futbol sezonu için anlaşmaya varılmıştır. Buna göre, oyuncunun eski kulübü Eskişehirspor'a 4 milyon 750 bin euro bonservis bedeli ödenecektir. Oyuncuya ise, 5 futbol sezonunun her bir sezonunda sırasıyla 1 milyon 177 bin euro, 1 milyon 284 bin euro, 1 milyon 371 bin euro, 1 milyon 498 bin euro ve 1 milyon 605 bin euro sabit transfer ücreti ve oyuncunun ilk 11 kişilik kadroda oynadığı her resmi karşılaşma için 10 bin euro değişken transfer ücreti ödenecektir. Ayrıca oyuncunun anlaşma süresi boyunca bir sezon içerisinde 30 resmi müsabakada ilk 11 kişilik kadroda oynaması durumunda Şirketimiz tarafından 100 bin euro ödeme yapılacaktır" ifadeleriyle Galatasaraylı taraftarların aylar süren bekleyişini sonlandırdı. 

5 yıl sözleşme imzalayan Tarık Çamdal, sarı-kırmızılı formayla Süper Lig'deki ilk maçına 13 Eylül 2014'te eski takımı Eskişehirspor'a karşı çıktı. Tarık'ın 90 dakika süre aldığı karşılaşma 0-0 eşitlikle sona erdi.

 

Tarık Çamdal-Anderlecht-Galatasaray.jpeg
Tarık Çamdal, Galatasaray'ın yıldız futbolcusu Wesley Sneijder'le birlikte Anderlecht'e karşı mücadele etti / Fotoğraf: galatasaray.org

 

İlk kez Avrupa sahnesinde

Tarık, kariyerinin ilk Avrupa kupası sınavına da Galatasaray formasıyla çıktı. 

Sarı-kırmızılı ekibin 16 Eylül 2014'te Türk Telekom Stadı'nda Belçika temsilcisi Anderlecht ile oynadığı UEFA Şampiyonlar Ligi maçının 80. dakikasında Alex Telles'in yerine oyuna giren Tarık, kariyerinin ilk Avrupa kupası maçına çıktı.

Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk kez Galatasaray formasını 16 Aralık 2014'te Balçova Yaşam Spor'a karşı giyen Tarık, 9-1 kazandıkları karşılaşmada 90 dakika süre aldı.

Galatasaray kariyerindeki ilk sezonunda 1 milyon 177 bin euro garanti maaş, 21 maçta ilk 11'de başlamasına karşılık 210 bin euro maç başı priminin sahibi olan Tarık, söz konusu karşılaşmalarda gol ve asist üretemedi. 

Tarık, sarı-kırmızılı ekipteki ilk sezonunda Süper Lig ve Ziraat Türkiye kupası şampiyonluğunu elde etti.

Takımdaki ikinci sezonunda istediği performası yakalayamayan Tarık, ligde 2, Türkiye Kupası'nda 6 maçta süre alabildi. Buna karşın 1 milyon 284 bin euro garanti maaşı cebine koyan Tarık, 8 karşılaşma için 80 bin euro maç başı primi elde ederken, Türkiye Süper Kupası ve Ziraat Türkiye Kupası zaferi yaşadı. 

 

Tarık Çamdal - AA3.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yeniden Eskişehir'e döndü

Sarı-kırmızılı ekibe büyük umutlarla transfer edilen ancak ortaya koyduğu performansla beklentilerin altında kalan Tarık Çamdal, 2016-17 sezonunda eski takımı Eskişehirspor'a kiralık olarak gönderildi. 

Galatasaray Kulübü, Tarık'ın 3. yılı için ödemesi gereken 1 milyon 391 bin euro garanti ücretin 1 milyon eurosunu üstlendi. Eskişehirspor'la TFF 1. Lig'de geçirdiği bir sezonda 28 maçta 2 bin 506 dakika süre alan Tarık, 2 asist kaydetti. 

Sezon sonunda yeniden Galatasaray'a dönen Tarık, 2017-18 sezonunda sarı-kırmızılı formayı sadece 3 maçta giyerek büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Aynı sezon Süper Lig şampiyonu olacak takımın 18 kişilik maç kadrosuna 7 kez girmesine karşılık ligde süre alma şansı bulamadı. Tarık, 2017-18 sezonu için sarı-kırmızılı takımdan 1 milyon 498 bin euronun yanı sıra 3 maç karşılığında 30 bin euro prim kazandı.

Sarı-kırmızılı taraftarların aldığı yüksek ücrete rağmen istenilen performansı sergileyemeyen Tarık Çamdal'a olan öfkesi, eleştirileri de beraberinde getirdi. 
2018-19 sezonu ara transfer döneminde sözleşmesi karşılıklı olarak feshedilen Tarık, sezon sonuna alacağı olan 1 milyon 605 bin euroyu da alarak Galatasaray'dan ayrıldı.

 

Tarık Çamdal - AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

11 milyon 634 bin euro maliyete karşılık 42 maç

Çamdal, Galatasaray'da 6 milyon 884 bin euro garanti yıllık maaş ve maç başı primi kazanırken, 4 milyon 750 bin euro bonservisiyle birlikte toplamda 11 milyon 634 bin euroluk maliyet oluşturdu.

Söz konusu dönemde toplamda 42 kez sarı-kırmızılı formayı giyen Tarık, gol ve asist üretemedi.

Sarı-kırmızılı takımdan ayrılmasının ardından Antalyaspor'la anlaşan Çamdal, 2018-19 sezonunun ikinci yarısında 2, 2019-20 sezonunda da 6 olmak üzere toplam 8 maçta kırmızı-beyazlı formayı giydi. 

 

 

Antalyaspor'la olan sözleşmesini karşılıklı anlaşarak fesheden Tarık Çamdal, 2019-20 sezonu ara transfer döneminin son gününde TFF 1. Lig ekiplerinden Adana Demirspor'la anlaşarak boş mukaveleye imza attı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU