Suriye’den İdlib açıklaması: Suriye dünkü Suriye değil

Esad güçlerinin saldırısında 8 Türk askerinin şehit olmasının ardından açıklama yapan Suriyeli bakan yardımcısı Mikdad, Türkiye’yi Soçi ve Astana mutabakatlarını ihlal etmekle suçladı

Fotoğraf: SANA

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, İdlib’de 8 Türk askerinin şehit olduğu saldırının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’yi garantör ülkelerin krizi sonlandırmak için anlaştığı Astana ve Soçi mutabakatlarını ihlal etmekle suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye’de yayın yapan El-Vatan gazetesine konuşan Mikdad, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’deki varlığına ilişkin, "Adana Mutabakatı’nın ihlal edilmesini kınıyoruz. Türkiye, Suriye topraklarını bu şekilde işgal etmesine izin vermeyen bu mutabakatı önemsemiyor" dedi.

"Suriye dünkü Suriye değil" ifadelerini kullanan Mikdad, Suriye ordusunun ülke topraklarını "teröristlerden ve düşman işgalinden” kurtarmak için çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.

Türkiye’nin Suriye krizine yönelik çözüm çabalarına kulak asmadığını öne süren Mikdad şunları belirtti:

"Uluslararası hukuk hiçbir ülkenin başka bir ülkeye saldırmasına, işgaline, sömürgeci faaliyetler yapmasına, tecride, Türk bayrağı asılıp Türk okulu açılmasına izin vermiyor"

Suriye’deki silahlı grupların Türkiye ile koordineli çalıştığını savunan Mikdad, Ankara’dan bu uygulamaya son vermesini isteyerek, "Çünkü sonuçları Türkiye’ye sandır" diye devam etti.

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib'de çatışmaların önlenmesi amacıyla bölgeye takviye için gönderilen Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına, Suriye ordusu güçleri tarafından yoğun topçu atışı ile saldırıda bulunulduğu açıklamıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "8 şehidimiz var, bunlardan 7'si asker biri bizimle beraber çalışan sivil kardeşimiz. Onların üzüntüsünü yaşıyoruz" diye konuşmuştu.

Akar, daha sonra yaptığı açıklamada, karşılık olarak 54 hedefin vurulduğunu ve 76 rejim askerinin etkisiz hale getirildiğini aktarmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU