Davutoğlu’ndan İdlib’deki saldırıyla ilgili açıklama: Rusya’nın izni olmadan bu yapılamaz

Hükümete yakın gazeteler, Suriye’de yaşananlar için sık sık Ahmet Davutoğlu’nu suçluyordu

Fotoğraf: Twitter / İsmail Küçükkaya

Suriye’de yaşananlar için farklı kesimlerin suçladığı eski Başbakan ve Gelecek Partisi’nin kurucu genel başkanı Ahmet Davutoğlu, ilk açıklamasını yaptı.

FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın konuğu olan Davutoğlu şunları söyledi:

Her şeyden önce şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. İdlib'de bulunan TSK mensupları tek taraflı bir operasyon dolasıyıla bulunmuyorlar.  Türkiye ve Rusya arasında mutabakatla burada gözlem noktaları oluşturuldu.

Sorumlusu Suriye rejimidir. Ama Suriye rejimi Rusya'nın bilgisi olmadan böyle bir operasyona kalkışabilir mi?

Türkiye Rusya’dan resmen bu konunun araştırılmasını istemeli. Rusya, sorumluya karşı net bir tavır almalı. Rusya'nın izni alınmadan bu saldırı yapılamaz. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Neden Türkiye askeri orada?

Sınır, çok hassas bir sınır. Böyle kırılgan sınır, Suriye rejiminin saldırıları sonucunda korunabilir niteliğini kaybetmesi durumunda Türkiye kendi sınırını korumak için orada. Bir insan hayatta hiç hata yapmadım diyemez. Siyasette yaptığınız tercihler sonucunda olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğabilir. Ama 3.5 yıldır bir kişi sürekli suçlanıyorsa, sorumluluk sahibi kişiler sessiz kalıyorsa burada samimiyet olmaz. Bana ait olmayan sözler bana atfedildi, Rusya ile uçak krizi tamamen başka bir krize dönüştü ancak suç yine bana yüklendi. Bu suçlamalara cevap vermedim, şimdi de vermek zorunda kalmak istemezdim.

 

İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik Suriye ordusunun saldırısında 8 kişi şehit olmuştu.

"İrrasyonel bir açıklama"

Davutoğlu, sık sık kendisine atfedilen ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği “En kısa zamanda Şam’a gidecek, Emevi Camii’nde namazımızı kılacağız” sözleriyle ilgili olarak da “Hiçbir zaman irrasyonel bir dil kullanmadım. Kime ait olduğu belli” dedi.

Ahmet Davutoğlu, geçen aylarda T24 yazarı Murat Sabuncu’ya söylediği “Erdoğan’ı Gezi’ye götürmek istedim” sözleriyle ilgili açıklama yaparken Gezi eylemlerinin ilerleyen dönemde “kamu düzenini bozduğunu” söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Şehir Üniversitesi konusunda kendisine dolandırıcı suçlaması yöneltmesini değerlendiren Davutoğlu şunları söyledi:

Bana, sayın Babacan ve Şimşek’e dolandırıcı ithamında bulunması hayatım boyunca en derin üzüntülerden birisi olmuştur. Bütün başbakan ve bakanların mal varlıkları araştırılmalı.

17-25 Aralık dönemi

“17-25 Aralık terör örgütün kamu düzenini bozmaya yönelik bir girişimdir” diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

O dönemdeki yolsuzluk iddiaları komisyonu benim zamanımda kurulmadı. En doğru yolun yüce divanda aklanmak olduğu kanaatindeydim. Şu anda da öyle düşünüyorum. Bir takım iddialar varsa ve bu iddialar aklandığında kamuoyu vicdanı rahat eder. Burada bir görüş ayrılığımız oldu, doğru

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU