Suudi aileye hakaretler yağdıran şahıs Arap ülkelerinde yoğun tepkiye yol açtı

Geçtiğimiz yıl İstanbul’da yaşanan olayda bir kişinin Suudi Arabistanlı çifte küfür ettiği görüldü. Görüntüler, Arap dünyasında "Türkiye'ye karşı boykot" kampanyasına neden oldu

Suudi Arabistan’dan turizm amaçlı İstanbul’a gelen çiftin bir asansörde hakarete maruz kaldığı görüntüler Arap ülkelerinde öfkeye yol açtı.

Bir yıl önce yaşanan olayın görüntüleri, dün birçok sosyal medya hesabından paylaşıldı.

İstanbul Halkalı’daki bir sitede yaşandığı öğrenilen olaya ait görüntülerde bir kişi, asansöre binmekte ulan Suudi Arabistanlı çifte küfür ve hakaretler yağdırıyor.

Asansöre binen aileyi takip eden şahsın, “Burası Türkiye, anladın mı?” dediği ve peşinden küfür ettiği görülüyor. 

Baba ise şahsı “Lütfen” diyerek sakinleştirmeye çalışıyor. Görüntülerin sonunda asansördeki çocukları ağladığı görülüyor.

Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından söz konusu şahsın gözaltına alınarak Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Firüzköy Polis Merkezi'ne götürüldüğü öğrenildi.

Konuyla ilgili ulaştığımız emniyet yetkilileri şahıs hakkında bilgi vermekten kaçındı.

"Bakanlığın açıklama yapması gerekiyor"

Independent Türkçe'ye konuşan Ortadoğu Seyahat Acentaları Derneği (OSAD) Başkanı Ahmet Kırk, bu kişi hakkında daha önce de şikayet olduğu, ancak video ortaya çıktıktan sonra gözaltına alındığını ifade etti.

Kırk, olayın turizm sektöründe ağır yaralar açacağına işaret ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığını açıklama yapmaya davet etti. Kırk "Yetkililerin açıklama yaparak aileden özür dilemesi gerekiyor. Bu ailenin, özür amaçlı Türkiye'de güzel bir şekilde ağırlanması lazım" açıklamasında bulundu.

Arap ülkelerinde yoğun tepki aldı

Sebebi bilinmeyen bir anlaşmazlık sonucu yaşanan olaya ait görüntü, Arap dünyasında tepkilere neden oldu.

Birçok kullanıcı, Türk ürünlerinin boykot edilmesini istedi.

Suudi aktivistler ve gazeteciler, Twitter hesaplarından "Türkiye’ye gitmeyin" çağrısı yaptı. Söz konusu paylaşımlarda, "Türkiye’nin Araplar için artık güvenli olmadığı" ifade edildi.

Twitter’da "Suudi aileye saldıran Türk" şeklinde açılan etikette, birçok Arap kullanıcı öfkesini dile getirdi.

Suudi aktivist Talal Ahmed el-Gamidi:

"Sosyal medyada birçok kullanıcı, bu videodan sonra Türkiye’ye gitmeyin çağrısı yapıyor"

 

Gazeteci İsa Savadi:

"Komik olan bu olaylara rağmen hala Türkiye aşığı vatandaşlarımızın olması. Her yıl bu tip olayları yaşıyoruz"

 

Suudi Arabistan’ın önde gelen gazetecilerinden Salim eş-Şibani:

"Daha önce de bunu söyledim. Madem Türkiye’ye seyahati keserek vatanınıza katkı sağlamak istemiyorsunuz, bari ailenizi tehlikeye atmayın."

Aktivist Naif Madkali:

Türkiye’ye seyahat etmemenizi istememizdeki amaç, kendinizin ve ailenizin Suudi karşıtı aşırılık yanlısı kişiler tarafından hakarete ve saldırıya uğramamanız içindir. Türkiye, turizm açısından güvenli değil

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU